Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Ei sitä voi palkita herkuilla, oppii vaan näykkimään. Älä anna makupalaa, se oppi puremaan.

Kuinka usein olet kuullut tämän? Asia ei kuitenkaan ole automaattisesti näin. Näykkimisen ja vaatteista nipistelyn taustalla vaikuttavat toiset syyt kuin kädestä syöttäminen. Taluttajan näykkimistä tapahtuu usein tilanteissa, joissa hevonen turhautuu: se haluaisi mennä johonkin tai tehdä jotakin muuta kuin taluttaja oli sunnitellut.

Kädestä syöttäminen sen sijaan on yhteydessä lisääntyneeseen käsien nuolemiseen ja vaatteiden tutkimiseen, jotka ovat ruuanetsimiskäytöksiä. Niitä  tulee helposti vahvistettua tiedostamattaan. Jos et halua että hevosesi etsii ruokaa taskuistasi tai nuolee käsiäsi, älä palkitse sitä niistä toiminnoista. Lisäksi hevonen kannattaa opettaa luopumaan ja ottamaan makupala nätisti.

Koulutusohjeita, joissa hyödynnettäisiin palkkiota hevosilla, ei ole juuri missään kirjassa. Perinteisesti on ajateltu, että hevosia ei herkuteta ja piste. Nyt kuitenkin ollaan heräämässä siihen, kuinka hankalaa kouluttaa mitä tahansa eläintä jos puolet käytettävissä olevista työkaluista jätetään hyödyntämättä. Hevoselle on äärimmäisen helppo kouluttaa asioita palkkioiden avulla. Niitä pitää vaan käyttää oikein ja tiedostaa mitä milloinkin vahvistaa. Samalla tavalla pitäisi olla tarkka myös negatiivisen vahvistamisen kanssa, pitää tietää se hetki, jolloin paine hellittää.

Hockenhull, Greighton (2010), Unwanted oral investigative behaviour in horses:A note on the relationship between mugging behaviour,hand-feeding titbits and clicker training, Applied animal behaviour science (in press).

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

0 kommenttia kirjoitukseen “Kädestä syöttämisellä ja näykkimisellä ei yhteyttä

 • 29.10.2012 at 18:01
  Permalink

  Hei onko hyviä vinkkejä sille miten saisi helpommin opetettua hevosen ottamaan nätisti makupalan kädestä ilman että on vaarana mennä koko käsi suuhun. Olen yrittänyt opettaa niin että saa namin kun ottaa nätisti mutta silloin menee helposti koko käsi suuhun ja hampaat on ihossa. Ei kiva.

  Reply
 • 30.10.2012 at 14:35
  Permalink

  Voi käyttää jotain kuppia apuna, tai pudotella herkut maahan. Tai ota käyttöön äänimerkki, jonka annat, kun hampaat ovat irti ja sen jälkeen annat herkun. Jatkossa herkkua ei tarvitse antaa, jos hevonen on liian röyhkeä.

  Reply

Mitä mielessä?