Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Eläminen ihmisen kanssa on hevosen hyvinvoinnille aina kompromissi. Hyvinvointia uhkaavat varsinkin lajille sopimaton ruokinta, liian vähäinen liikkuminen sekä sosiaalinen eristäminen.

Kaikki vehkeet, jotka estävät hevosen normaalia liikkumista, ovat potentiaalinen uhka hyvinvoinnille. Samalla tavalla kuin me tunnemme olomme epämukavaksi käsiraudoissa tai muuten rajoitettuina, hevonenkin tuntee.

Turpahihnan kireydestä on olemassa kahden sormen sääntö. Se todettiin tutkimuksessa kuitenkin liian väljäksi käsitteeksi, koska sormet ovat niin eri paksuisia. Hevosten kasvoja kuvattiin lämpökameralla, jotta nähtäisiin miten kankikuolaimet ja kireä turpahihna vaikuttavat hevoseen.

Hevosilla, joilla oli kireä turpahihna ja kankikuolaimet, oli korkeampi silmien lämpötila kuin muilla hevosilla ja viileämmät kasvot kuin muilla. Tämä on merkki siitä, että kireä turpis ja kanget aiheuttavat hevoselle fysiologisen stressireaktion sekä heikentävät verenkiertoa pään alueella.

Mihin turpista oikein tarvitaan? Onko se koriste? Vai onko sen tarkoitus estää normaalia leukojen liikettä? Hevonenhan voisi vaikka avata suunsa vastustaakseen kuolainta – ja sepä olisikin kamalaa. Ja noloa.

McGreevy, Warren-Smith, 2012.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

3 kommenttia kirjoitukseen “Kangille ja turpikselle stoppi?

 • huhtikuu 2, 2012 at 4:45 pm
  Permalink

  Hyvää maanantaita!

  Oikein hyvä aihe. Suurimmalla osalla hevosihmisistä löytynee mielipidettä suuntaan ja toiseen. Harmikseni sain kuitenkin huomata kirjoituksen olevan äärettömän aasinsiltaisesti rustattu! Bojoing, kahden sormen mahtumisesta turpahihnan alle loikataan lämpökameraan, kankikuolaimiin, (liian) kireisiin turpahihnoihin ja siinä se kappale sitten olikin. Auts.

  Meillä kaikilla eläminen ylipäätää on aina kompromisseja täynnä. Poikkeukseton kompromissi eläimen hyvinvoinnille ihmisen alaisuudessa ei vaan ihan aukea. Pätevän kuuloinen lausahdus ei riitä itseäni vakuuttamaan, jos se on ainoa mitä tarjotaan. Olisi siis erittäin mukava lukea aiheesta kunnon pohdintoja. 🙂

  Potentiaalisia uhkia hyvinvoinnille luetellessa taas en itse vetäisi mukaan käsirautoja vertaukseksi hevosen normaalia liikkumista estävistä “vehkeistä”. Esimerkissä sinänsä ei ole vikaa, mutta asian soisin selitettävän auki huomattavasti laajasanaisemmin ja etenkin yksiselitteisemmin. Onko talli vehje? Se ainakin rajoittaa rankasti liikkumista. Onko riimunaru ja riimu vehkeitä? Vapautta liikkua ne ainakin toivonmukaan rajoittavat ja saa kai niistäkin potentiaalisen uhan hyvinvoinnille, vai saako. Eikö mikä tahansa apuväline voi olla tässä tapauksessa negatiivissävytteinen “vehje”? Eikö kirjoituksessa ole hiukan liikaa mustavalkoisuutta ja yleistämistä? Harmi…. Vahinkoa ja suoranaista haittaa hyvinvoinnille voi aiheuttaa ihan ilman vehkeitäkin ja vieläpä oman lajinsa parista poistumatta.

  Sen sijaan silmien kuumeneminen kuulostaa suorastaan mielenkiintoiselta. Jos ko. tutkimus on oikeassa, pitäiskö kanget ja turpahihnat kieltää. Tulisiko ihmisistä hevosystävällisempiä? Lisääntyisikö suutaan ratsastaessa muklaava hevosen hyvinvointi? Olisivatko kangettomat kouluratsut onnellisempia? Mitäs jos “suustaan hankalaa” hevosta ratsasteittaisiin pidempään ja intensiivisemmin ratsastajan haluaman lopputuloksen aikaansaamiseksi? Ei kuulosta hyvältä.

  PS. Voisiko kirjoitukseen saada liitteeksi lämpökameratutkinuksen tutkimustulokset ja muun julkisen tutkimukseen liittyvän materiaalin? Lukisin mielelläni!

  Reply
 • huhtikuu 9, 2012 at 6:35 pm
  Permalink

  Kiitos kommentista!

  Pahoittelen provosoivaa kirjoitustyyliäni. Tavoitteenani ei ole julistaa mikä on oikein tai väärin vaan herättää ajatuksia. Olen aivan samaa mieltä, että välineet sinänsä eivät ole ongelma, vaan se miten niitä käytetään.

  Tässä on linkki tutkimuksen tiivistelmään http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1558787811001432

  Reply
 • huhtikuu 20, 2012 at 8:06 am
  Permalink

  On turpiksia ja turpiksia, esim remonttiturpis ei tule nenäluun päälle laisinkaan.

  Reply

Mitä mielessä?