Käsittely vs käytös
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on TumblrJoillekin hevonen on urheiluväline, jota käytetään. Toisille hevonen on eläin, jolla on tunteet ja oma tahto. Mitkä kaikki asiat määrittelevät suhdettamme hevoseen? Miten voimme arvioida kuinka hyvä vuorovaikutuksemme on?

Hevosen käsittely määrittää hyvin paljon hevosen ja ihmisen välistä suhdetta. Käsittelymenetelmät vaikuttavat sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä hevosen hyvinvointiin ja toisaalta sen näkemyksiin käsittelijöistä ja ihmisistä yleensä.

Ranskassa tutkittiin, miten hevosten reaktiivisuuteen vaikuttivat erilaiset käsittelymenetelmät. Verrattiin perinteistä käsittelymetodia, jossa hevosta harjattiin, jalkoja nosteltiin, juoksutettiin ja satuloitiin; luonnollisen hevosmiestaidon menetelmiin, jossa hevosta juoksutettiin vapaana, siedätettiin erilaisiin asioihin ja opetettiin väistämään painetta.

Molemmat käsittelytavat vaikuttivat reaktiivisuutta vähentävästi. Kuitenkin tutkijat huomasivat, että joitakin hyötyjä oli ns. luonnollisen hevosmiestaidon käytännöistä.

Vaikken itse usko pyöröaitausjuttuihin, voin kuitenkin suositella kaikille hitautta, perusteellisuutta ja asteittaista siedättämistä. Aina kun mieli tekisi siiirtyä seuraavaan ja seuraavaan vaiheeseen, kannattaa kuitenkin pysyä vielä yksi sessio edellisessä.

Fureix et al.(2009), A preliminary study of the effects of handling type on horses’ emotional reactivity and the human-horse relationship, Behavioural processes 82: 202-210.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

0 kommenttia kirjoitukseen “Käsittely vs käytös

 • maaliskuu 18, 2011 at 5:05 pm
  Permalink

  kyllä minusta cesar on hyvä kouluttaja. ja jotkut koirat varsinkin urokset ovat niin dominoivia ja eivät kunnioita ketään ei toisia koiria eikä ihmisiä, oletteko nähneet kun uroskoirat tappelee että kumpi on pomo? niiden valtataistelu ei ole hellää. se joka on isompi vanhempi ja vahvempi on pomo! ja isompaa koiraa kohtaan on pelonsekainen kunnioitus pienemmän koiran päässä. Että vaikka se karulta näyttää tai kuulostaa ku cesar kouluttaa, niin kyllä sillä on hyviä tekniikoita, ei sillä että itse niitä koiraani käyttäisin, mutta entä jos jotkut koirat yksinkertaisesti eivät opi muuta kuin pelon kautta, ne käyöshäiriöiset ja kouluttamattomat, joille ei ole enää muuta tehtävissä. niille koirille on enää turha mennä lepertelemään ja nakkeja nokan eteen heiluttamaan..ja eikö koirat joita cesar kouluttaa ole käytöshäiriöisiä ja hulluja joita ei saa muuten kuríin ja jotka olisi suomessa lopetettu luonnevikaisina.

  Reply
  • maaliskuu 18, 2011 at 5:05 pm
   Permalink

   koska kommenttiani ei hyväksytty varo koira korjaajia, niin kirjoitin sen tähän

   Reply
   • maaliskuu 19, 2011 at 3:41 pm
    Permalink

    Täällä ei ole sensuuria. En vain ole ollut koneella hyväksymässä kommenttejasi.

    Reply
 • maaliskuu 20, 2011 at 8:27 pm
  Permalink

  ok. mutta kun koitin kommenttia kirjoittaa niin tuli teksti että identtinen kommentti on jo olemassa.

  Reply

Mitä mielessä?