Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Nykyisin moni koiranpentu saa eläinlääkärikäynnistä positiivisen kokemuksen, kun rokotuksella tarjotaan herkkuja ja rapsutellaan. On huomattu, että mitä positiivisemmin pentu suhtautuu lääkäriin, sitä helpompaa sen käsittely tulee olemaan aikuisena. Kaikki hyötyvät tilanteesta, jossa koira suhtautuu lääkärikäyntiin hyvin. Mitä paremmin lääkärikäynnit sujuvat silloin, kun koira on terve, sitä paremmat edellytykset koiraa on käsitellä lääkärissä silloin joskus, kun se on kipeä.

Hevonen samoin. Klinikalle vietäessä hevonen voi olla pahasti kipeä ja stressitilassa. Jos sillä ei ole takataskussa yhtään positiivista kokemusta lääkäristä, toimenpiteistä tai klinikkaolosuhteista, on erittäin todennäköistä, että hevosta on vaikeaa hallita. Pakkopilttuu, huulipuristin ynnä muut yleiset hallintamenetelmät klinikalla aiheuttavat usein pitkäaikaisia ongelmia a) hevosen suhtautumisessa toimenpiteitä ja kyseistä paikkaa kohtaan, b) suhtautumisessa ylipäänsä ihmistä kohtaan ja c) muita kylkiäisiä, kuten kuljetus- ja lastausongelmia, ongelmia päähän koskemisessa ja ahtaisiin tiloihin menemisessä. Laskun näistä kylkiäisistä maksaa omistaja usein kuukausien tai jopa vuosien koulutustyöllä.

Ehkä hevosille pitäisi järjestää klinikkaantutustumispäiviä, jolloin hevonen vietäisiin klinikalle (tai klinikanomaiseen tilaan) ja annettaisiin sille positiivisia kokemuksia. Millä tavoilla sinä koulutat eläintäsi eläinlläkärikäyntiä varten?

P.S. Huulipuristimen toiminta perustuu nykytiedon mukaan 1) siihen, että sillä on pieni mahdollisuus rajoittaa hevosen liikkumista (hyvin pieni – lisäksi hevonen oppii nopeasti välttelemään vekotinta), 2) siihen, että puristin tuottaa epämukavuuden tai kivun tunteen, mikä usein mahdollistaa toisen kivuliaan operaation toisaalla. Tämä perustuu siihen, ettei hevonen voi keskittyä kuin yhteen asiaan kerrallaan (overshadowing/stimulus blending). Lisäksi 3) puristimen tuottama kipu aiheuttaa mielihyvähormonien vapautumisen. Saman ilmiön voi aikaansaada tekemällä asioita, jotka hevonen kokee palkitseviksi tai joista hevoselle tulee hyvä mieli.

 

 

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

2 kommenttia kirjoitukseen “Käsittelykulttuurista

 • 18.7.2014 at 16:09
  Permalink

  Hevosta minulla ei ole, mutta minusta kaikille pienemmille lemmikeille olisi hyvä opettaa häkissä oloa. Vaikka se ei sitä normaalielämässä tarvitsisikaan, koskaan ei tiedä mitä tapahtuu ja se häkki on sitten yksi vähemmän stressaava asia jos lemmikki joutuu olemaan vaikkapa yön yli eläinlääkäriasemalla. Meillä syötetään koiralle kävelymatkan päässä olevalla klinikalla myynnissä olevaa ruokaa, joten aika usein käväisen siellä lenkillä ollessamme hakemassa muonatäydennystä. Mukaan tarttuu monesti jotain herkkujakin, ja hoitajat käy rapsuttelemassa koiraa. Tällä on saatu meidän eläinlääkärikäynnit pysymään positiivisina, toki muita koiria siellä ei saa moikata kohonneen tartuntariskin vuoksi.

  Reply
 • 18.7.2014 at 21:00
  Permalink

  Meillä alkoi hevosen kanssa lastausongelmat klinikalla käydessämme. Kotiin lähtiessä hevoselle vieraassa paikassa hevonen ei suostunutkaan menemään koppiin. Saimme “apua” eräältä henkilökuntaan kuuluvalta naiselta. Hän laittoi ketjun hevosen suuhun ja alkoi vetämään hevosta koppiin väkisin, emme katsoneet tätä kauaa. Vasta nyt, yli vuosi tapahtuman jälkeen hevonen kulkee koppiin normaalisti.

  Reply

Mitä mielessä?