Kauhua tätitunnilla
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Ratsastuskouluissa hevosaines on erityisen tärkeässä roolissa. Hevosten tulisi olla kokemattomien ratsastajien käytössä mielellään mahdollisimman rauhallisia reaktioissaan, eikä oppimiskyvystäkään ole haittaa.

Ranskalaiset kävivät läpi yhteensä 184 ratsastuskouluhevosta. Hevosia testattiin maneesissa vapaana, maneesissa pelottavan esineen kanssa sekä tuntemattoman ihmisen taluttaessa erikoisesteen yli.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että sekä rotu että olosuhteet vaikuttavat käytökseen. Rotu aiheutti eroja etenkin erikoisesteen ylittämiseen tarvittavaan aikaan. Olosuhteet (karsinatalli) vaikuttivat enemmän hevosten reaktiivisuuteen. Karsinatalleissa asuvat hevoset olivat vauhdikkaampia, kun ne vapautettiin testissä maneesiin.

Hevosten pito-olosuhteilla on yhteys ratsastuskouluasiakkaiden turvallisuuteen. Ehkä ns. ‘hienot hevoset’, joilla on kilpailutaustaa ja jotka aiheuttavat sydämentykytyksiä ratsastustunneilla, eivät olekaan sähäköitä rotunsa takia, vaan siksi että niitä seisotetaan karsinoissa.

Lesimple et al. (2010) Housing conditions and breed are associated with emotionality and cognitive abilities in riding school horses, Applied animal behaviour science.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?