Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Kenneleissä asuvilla työkoirilla on havaittu useissa tutkimuksissa elinympäristön aiheuttamaa stressiä, mikä johtaa huonompaan suoriutumiseen tehtävissä. Kennelkoirilla on todettu muita useammin mm. käytöshäiriöitä, pelkoja, itsensä vahingoittamista tai jatkuvaa rapsuttamista/nuolemista, stereotyyppistä käyttäytymistä, vapinaa, tassun nostamista, laihtumista, ripulia, ulosteiden syömistä, haavoja tai ihottumaa jaloissa, ääntelyä sekä rakenteiden pureskelua. Kaikki luetellut oireet ovat merkkejä hyvinvoinnin heikentymisestä ja samoja oireita esiintyy stressistä kärsivillä koirilla myös kotioloissa.

Stressaantuneiden koirien hyvinvoinnin parantamisesksi voidaan tehdä melko paljon. Ihmiskontaktin lisääminen sekä laadullisesti (positiivinen vuorovaikutus) että määrällisesti (useammin rapsuttelua, leikkimistä yms.) voi alentaa koiran stressitasoa. Koiria ei tulisi jättää pitkiksi ajoiksi yksin; päivärutiinista tulisi suunnitella mahdollisimman ennustettava koiran kannalta; tehdä samoja asioita samassa järjestyksessä vaikka henkilökunta vaihtuisi. Joitakin koiria voidaan asuttaa pareittain, jolloin niillä on seuraa toisistaan. Lisäksi kenneleissä asuville koirille tulisi tarjota mahdollisuuksia vapaana juoksemiseen ja yhdessä leikkimiseen mahdollisimman usein.

Kennelympäristö on usein koruton ja yksioikoinen, koska kaiken tulee olla helposti puhdistettavaa ja kunnossapidettävää. Koirien stressin alentamiseksi voidaan kuitenkin tarjota niille esimerkiksi korotettuja ja lämpimiä nukkumisalustoja, joista koira näkee paremmin ja jotka lisäävät häkin tilallista monimuotoisuutta. Muita keinoja rikastaa kennelympäristöä ovat mm. purulelujen sekä luiden tarjoaminen, ruokintalelujen, kuten kongien käyttäminen.

Muita huomioitavia asioita koirien hyvinvoinnissa ovat mm. autokuljetuksen aikainen mukavuus; riittävän iso häkki ja ilmastointi sekä tauot neljän tunnin välein. Tärkeänä tekijänä kenneleissä asuvien työkoirien hyvinvoinnissa on vuorovaikutus ihmisten kanssa. Koirien kanssa tulisi pyrkiä luomaan positiivinen suhde ja rankaisua sekä pelkoa herättäviä tilanteita tulisi välttää.

Suomessa työkoirat asuvat usein onneksi ohjaajiensa luona, mikä on työ- tai virkakoiran hyvinvoinnin kannalta paras ympäristö. Nyt kannattaisi myös miettiä onko todella niin, että metsästyskoirien kuuluu olla pihan perällä häkissä tai muuten ne menettävät osan “luonteestaan” eivätkä enää toimi.

Rooney, Gaines, Hiby; (2009), ‘ A practitioner’s guide to working dog welfare’, journal of veterinary behavior 4: 127-134.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?