Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Tanskalaistutkimuksessa haluttiin selvittää, miten hevosten sosiaalinen ympäristö vaikuttaa kouluttamiseen ja ihmisen sekä hevosen väliseen suhteeseen. Tutkimuksessa käytettiin kahtakymmentä hevosta, joista kahdeksaa pidettiin yksittäiskarsinoissa ja kahtatoista kolmen hevosen ryhmissä.

Hevosia käsiteltiin kolmesti viikossa kuuden kuukauden ikäisestä aina kahden vuoden ikään asti. Käsittelyyn sisältyi taluttamista, kiinnisitomista, koskettelua, jalkojen nostamista jne. siten, että hevosen piti osata edellinen kriteeri ennen kuin siirryttiin seuraavaan.

Tulokset osoittavat, että yksin asuvat hevoset juoksentelivat vapaana kauemmin ennen koulutusta kuin kimpassa asuvat. Yksin asujat myös purivat ja potkivat kouluttajia enemmän kuin kimpassa asuvat. Kimpassa asujat läpäisivät nopeammin koulutuksen eri kriteerit.

Myös amerikkalaistutkimuksessa, jossa tutkittiin kuuttatoista kaksivuotiasta arabia, todettiin, että ne hevoset, jotka asuvat laitumella vastaavat koulutukseen paremmin kuin tallissa asuvat. Rajoitettu elinympäristö voi vaikuttaa hevosen käytökseen ja oppimiskykyyn. Kaikilla ei ole mahdollisuutta pihattoon, mutta tarhassaoloaikaa voi pidentää ja tarjota hevoselleen mahdollisuuksia sosiaalliseen kanssakäymiseen.

Nuorten ja miksei vanhojenkin hevosten pitäisi saada harjoitella hevosten taitoja porukassa. Ihmisen tarjoamat aktiviteetit eivät riitä korvaamaan lajitoverin seuraa. Hevosten pitämistä yksin tarhoissa ja karsinoissa perustellaan usein hevosen omalla turvallisuudella; niiden pelätään rikkovan jalkansa tai muut raajansa. Lisäksi kuvitellaan, että hevonen ei tarhassa oleilun jälkeen jaksa keskittyä ratsatukseen tai ei fyysisesti enää jaksa harrastaa.

Oliskohan todellinen syy kuitenkin se, että hevosta on vaikeampi saada kiinni porukasta? Sehän olisi kamalaa huomata että oma mussukka valitsee mieluummin kaverinsa kuin oman ihmisensä. Siitähän tulisi vain paha mieli kun joutuisi miettimään että missä vika kun hevoseni ei pidä minusta tai yhteisestä harrastuksestamme. Sekin on kyseenalaista että hevosia seisotetaan tallissa sen takia että ne olisivat reippaita ratsastettaessa – jos tähän joudutaan, vika taitaa löytyä huonosta kouluttamisesta jos hevosta ei kiinnosta liikkua.

Jos hevosen asiat ovat vapaa-ajalla kunnossa, ei tarvitse potea syyllisyyttäkään niin paljon jos ei päivittäin jaksa liikuttaa.
Lähde: E. Søndergaard, J. Ladewig, (2004), ‘Group housing exerts a positive effect on the behaviour of young horses during training, Applied Animal Behaviour Science 87: 105–118.

E. Rivera, S. Benjamin, B. Nielsen, J. Shelle, A.J. Zanella, (2002), ‘Behavioral and physiological responses of horses to initial training: the comparison between pastured versus stalled horses’, Applied Animal Behaviour Science  78: 235–252.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?