Kissalähtöinen käsittely, kissan lääkintä ja hoitotoimet

Mitä kissalähtöinen käsittely on?

Kissalähtöinen käsittely tarkoittaa sitä, että erilaiset pakolliset hoitotoimet voidaan tehdä kissalle ilman pelkoa ja stressiä. Tällaisia toimia ovat esimerkiksi erilaiset lääkintätoimet, turkinhoito ja kynsien leikkaaminen. Kissalähtöinen käsittely on loistava tapa parantaa suhdetta kissaan ja rakentaa luottamusta ihmisen ja kissan välille.

Miten kissalähtöisyys aloitetaan?

Miten kissan kanssa voisi päästä yhteisymmärrykseen hoitotoimista? Oman kokemukseni mukaan kissalla esimerkiksi lääkekuuri tai silmätippakuuri näkyy käyttäytymisessä pidempään jos vertaa koiraan. Toki yksilöerot ovat valtavan suuret ja eri kissoilla on erilaiset asenteet ihmistä, käsiä ja käsittelyä kohtaan.

Kannattaa miettiä hetki näitä asioita:

  • Miten kissa suhtautuu sitä kohti ojentuvaan käteen? Tuleeko se kohti kättä vai väistyykö se kättä? Mikäli se väistyy, onko tähän jokin syy?
  • Miten usein kissa hakeutuu itse kontaktiin ihmisen tai ihmisten kanssa? Lähestyykö kissa mieluummin aktiivista vai passiivista ihmistä?
  • Päättyykö sylissäolo siihen, että päästät kissan alas vai siihen, että kissa itse hyppää pois? Vai päättyykö sylissäolo siihen, että kissa alkaa rimpuilla?
  • Jos kissa on ollut sylissä, pysytteleekö se sen jälkeen kaukana?

Kissa voi vaikuttaa haastavalta koulutettavalta, ja ainakin itse koin alkuun turhautumista kun ajattelin, että ei kissa nyt ymmärrä, mitä yritän sille opettaa. Sitten muutin omaa asennettani ja huomasin, että kissat kyllä ymmärtävät paljonkin, niiden tapa tehdä asioita voi kuitenkin poiketa koirien tai hevosten tavasta toimia.

Pitääkö kissan kynnet leikata?

Kissan kynsiä on hyvä lyhentää monestakin syystä. Ensinnäkin terävä ja pitkä kynsi voi jäädä jumiin esimerkiksi mattoon. Lisäksi neulakynnet ovat vaarallinen ase ja voivat pienelläkin läppäisyllä vahingoittaa kissa- tai koirakaverin silmää. Huonekalutkin saattavat pysyä pidempään ehjinä jos kissan kynsiä lyhennetään säännöllisesti.

Miten kissan kynnet leikataan?

Kissan kynsiä voi lyhentää niin, että leikataan pois kynnen terävin kärki – usein jo millin-parin lyhennys riittää. Jotta kynnen voi leikata, se pitäisi saada kunnolla esille ja tässä kohtaa kissa alkaa monesti vastustaa. Taistelemalla kissasta saa erinomaisen taitavan vihollisen, joten sitä reittiä ei kannata edetä. Kissan tassuja ja varpaita voi varovasti käsitellä päivittäin sopivassa tilanteessa, jotta itse oppii ymmärtämään tassun toimintaperiaatteen.

Mitä kissan kynsien leikkauksessa on hyvä muistaa?

  • Älä pakota kissaa! Tämä on tärkein sääntö. Älä pidä kissaa väkisin kiinni tai pidä sen tassusta kiinni jos se rimpuilee vaan opettele heti päästämään irti jos kissa vetää tassua pois. Kissa inhoaa kiinnipitämistä ja se aiheuttaa kissassa monesti paniikkireaktion. Voit välttää monta turhaa päänsärkyä kun opit antamaan periksi ja päästämään irti.
  • Älä ota leikkaamista suorituksena vaan prosessina. Napsaise kynsi silloin, toinen tällöin niin pääset helpommin eteenpäin. Käytä aikaa asennetyöhön ja varo säikäyttämästä kissaa.
  • Jokainen kissa on yksilö, mutta kaikkien kynsiä on mahdollista leikata, jos se tehdään rauhanomaisesti! Pakottaminen aiheuttaa kaikkein eniten ongelmia kissojen käsittelyyn.
  • Huomioi välineet! Itse olen monen kokeilun jälkeen päätynyt leikkaamaan kissojen kynnet ihmisten kynsileikkureilla.

Miksi kissa on niin epäluuloinen lääkkeitä kohtaan?

Kissat ovat yksilöitä lääkinnän suhteen; osa kissoista syö mitä tahansa ilman epäilyksiä ja osa kissoista taas on äärimmäisen tarkkana lääkkeiden suhteen. Epäluuloisuus ja lääkinnän vaikeus on kissalle normaalia, lajityypillistä käyttäytymistä. Kissa itse ei valitettavasti tiedä että lääke auttaa sitä voimaan paremmin – sille on saalisuskollisena lajina tyypillistä olla nirso ja epäileväinen ruuan suhteen. Kissa siis tottuu syömään vain tiettyjä ruokia, ja niistä poikkeavat ruuat (riippumatta siitä kuinka hyviä ne ovat) ovat epäilyttäviä.

Älä taistele kissaa vastaan

Olipa kyseessä kissan matolääke tai jokin muu suun kautta annettava lääke, ihmisen täytyy tietää mitä tekee lääkettä antaessaan. Hyvin pienestä pikku kokeilusta ja pakottamisesta voi puhjeta suuri sotatila kissan ja omistajan välille. Pahimmillaan koko suhde romuttuu ja kissan epäluuloisuus vaan lisääntyy. Itse muistan aikoinaan kun yritin antaa tahnamaista matolääkettä pyyhkeeseen kiedotulle kissalle väkisin – tilanne ei todellakaan päättynyt hyvin.

Valitse lääkintätapa kissan ja oman mielesi mukaan

Kissan madotus voi olla suuri taistelu tai näppärän huomaamaton toimenpide. Kannattaa pohtia ennen oman tyylin valintaa sekä omaa että kissan persoonaa ja taitotasoa. On eri asia, antaako lääkkeen henkilö, joka on aiheen ammattilainen ja tehnyt sen 10 000 kertaa, vai antaako lääkkeen kissan omistaja, joka on ensimmäistä kertaa liikenteessä. Itse en ainakaan ole kovinkaan taitava pakottaja, vaikka lääkitsemistä on tullut vuosien varrella harjoiteltua myös sillä tyylillä. Tabletti alkaa sulaa, kun se riittävän monta kertaa sylkäistään ulos suusta ja yritysten myötä kissa vastustaa yhä taitavammin.

Hyvin usein, kun omistajille annetaan ohjeiksi ”rauhalliset ja päättäväiset otteet”, kannustetaan taitamattomia henkilöitä ottamaan turhia riskejä. Eläinten käsittely on taitolaji, jossa sorminäppäryys, pelisilmä ja nopeus ovat ratkaisevia asioita. Jos tavallinen ihminen, kuten minä, joka ei ole eläimiä kovinkaan paljon lääkinnyt, lähtee kokeilemaan rauhallisia ja päättäväisiä otteita, ei lääkkeen antamisesta tule mitään.

Miten lääkkeen antamista voi helpottaa, jos ei halua pakottaa?

Kissaa voi valmistella lääkkeen antamiseen monin tavoin. Mitä paremmin kissa on valmisteltu, sitä todennäköisempää lääkkeen antamisen onnistuminen on. Kissa ei kuitenkaan valmistella niin, että harjoitellaan rauhallisia ja päättäväisiä otteita päivittäin, vaan niin, että luodaan tilanne, jossa kissa ei ajattele yhtään pakottamista tai lääkkeen antamista.

Rutiininomaisella harjoittelulla ja tiedostamisella saadaan sekä itselle että kissalle varmuutta lääkintätilanteisiin.