Kissan hiekkalaatikkokäyttäytyminen

aran kissan kesyttäminen

Miksi kissa pissaa pyykkikasaan? Miksi se ei käytä hiekkalaatikkoa? Millainen kissan hiekkalaatikon pitäisi olla? Eikö ole kiinnostavaa, että joissakin asioissa hyväksymme lajityypilliset tarpeet ilman mutinoita? Esimerkiksi on itsestäänselvää, että kissa tarvitsee hiekkalaatikon. Eli eläimen perustarvikkeisiin kuuluu laatikollinen hiekkaa.

Mitä kaikkea kissan hiekkalaatikkokäyttäytymiseen liittyy?

Me ihmiset näemme ääripäät: joko kissa käyttää laatikkoa tai ei käytä. Paljon mahtuu tavaraa tähän väliin myös, ja kissan tyytyväisyyden kannalta oleellista asiaa.

Tyypillisen sisään – kuoppa – asia – peittäminen – ulos -kuvion ympärillä on paljon vaihtelua. Tutkijat tarkkailivat kissojen hiekkalaatikkokäyttäytymistä erilaisissa olosuhteissa ja löysivät 39 erilaista toimintoa, jotka liityvät hiekkalaatikolla käymiseen.

Kissoja havainnoitiin ennen-aikana ja jälkeen hiekkalaatikolla käymisen – kissoja pidettiin osa ajasta virikehuoneessa, jossa oli suuri 90*90 hiekkalaatikko ja osa ajasta klinikkaolosuhteissa, jossa oli pieni 41*30 hiekkalaatikko. Virikehiekkalaatikossa oli reilusti mikrohiekkaa ja klinikkalaatikossa muovihelmiä.

Miten olosuhteet vaikuttavat kissan käyttäytymiseen?

Pienessä häkissä ja pienen laatikon kanssa kissat pissasivat harvemmin ja pidempään – ne pidättelivät enemmän. Virikeolosuhteissa kissan pissaaminen kesti noin 20 sekuntia, kun taas pieneen laatikkoon ne pissasivat 52 sekuntia. Tämä auttaa ymmärtämään, miten tärkeää laatikon koko ja sijainti ja sisältö oikeasti on!

Klinikkaolosuhteissa kissat olivat levottomia ja ne peittivät tassullaan laatikon ympäristöä huomattavan pitkään toimistusten jälkeen, kun taas virikelaatikolla tätä peittämistä ei esiintynyt lainkaan laatikon ulkopuolella. Kuivikkeen laatu saattaa turhauttaa kissaa ja aiheuttaa peittelyä laatikon ulkopuolella.

Seuraa oman kissasi toimintaa!

Hiekkalaatikkokäyttäytyminen on oma erityinen kokonaisuus, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Tyypillisesti ajatellaan, että kaikki on hyvin, kunhan tavara osuu laatikkoon. Tämä ei vielä tarkoita sitä, että kissa olisi täysin tyytyväinen. Vaikka asiat tapahtuvat laatikkoon, kissaa saattaa silti jurppia laatikolla käyminen ja se voi stressaantua siitä.

Huomaa omassa kissassa pienet stressin oireet ja kissan omat tavat, silloin pysyt kartalla myös muutoksista ja voit nopeasti tarttua toimeen!


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi kissan hiekkalaatikkokäyttäytymistä ja hiekkalaatikoiden ominaisuuksia.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!