Kissan koulutuksen alkeet

kissan kouluttaminen

Kissan koulutuksesta on sen hyvinvoinnin kannalta sille huomattavan paljon hyötyä! Koulutettavien asioiden ei tarvitse välttämättä olla mitään todella tärkeitä taitoja, vaan esimerkiksi temppujen tekeminen on erinomainen tapa aloittaa kouluttaminen.

Aloita motivaatiosta!

Uusien asioiden harjoittelu toimii kissalle sekä aktivointina että virikkeenä, kun se pääsee käyttämään päätään monella eri tavalla. Lähinnä kotona oleilevan kissan ongelmanratkaisukyky ei muutoin pääse juuri kehittymään, sen jäädessä vähälle käytölle.

Ennen kuin kissan koulutuksen voi aloittaa, täytyy kissan motivaation olla kunnossa! Hyvän motivaation tunnistat siitä, että kissa tavoittelee jotakin mitä sinulla on. Ilman motivaatiota koulutus ei onnistu. Hyvän motivaation kehittymistä voit edesauttaa huomioimalla kissan ruokinta-ajat suhteessa koulutushetkiin, eli koulutusta ei aloitettaisi täydellä vatsalla. Luonnollisestikin myös palkkana käytetyn ruuan valinta korreloi suoraan kissan oppimisintoon!

Palkkiot kissan mukaan

Itse käytän usein kuivanappuloita palkkoina, koska kissani eivät niitä juurikaan muutoin syö ja siksi ne maistuvat niille erittäin hyvin. Myös esimerkiksi pienet keitetyt kananpalat, katkaravut tai raaka/keitetty liha sopivat palkaksi. Namien valinnassa kannattaa huomioida myös niiden terveellisyys – tämä seikka on yhteydessä siihen, kuinka usein kissaasi koulutat.

Ennen kuin aloitat ruokapalkan käytön, testaa sen maistuvuus ja mieti myös mahdolliset häiriöt – kissan voi olla vaikea keskittyä uusiin asioihin keskellä kodin muita tapahtumia. Kun kissasi on jo oppinut oppimaan, se häiriönsieto todennäköisesti kasvaa. Myöhemmin voit myös käyttää leikkiä palkitsemiseen. Se ei kuitenkaan alkeisharjoittelussa ole kovinkaan hyvä palkinto, sillä tällöin palkkaustiheys jää yleensä liian harvaksi kun leikkimiseen kuluu aikaa.

Mieti mistä aloitat

Mieti etukäteen jokin hyvin yksinkertainen taito mistä aloitat. Tällainen taito voisi olla esimerkiksi sormikohde, eli sormeen koskettaminen nenällä. Tämän kissa tekee yleensä ihan sattumalta kun sormea sille tarjotaan ja tällöin saat käytöksen poimittua käyttämällä palkkiomerkkiä (jokin sana tai ääni kuten vaikka naksutin) ja heti perään palkitsemalla kissan.

On hyvä tavoitella aluksi vain yhden asian oppimista kerrallaan. Monen asian harjoittelu sekaisin on yleensä hidasta ja kissan oppimisen kannalta liian sekavaa, jonka seurauksena sen motivaatiokin voi kärsiä. Voit tehdä kullakin harjoitustuokiolla kissasi harjoitteluinnosta riippuen 10-25 toistoa. Hyvä tapa pysyä laskuissa mukana on ottaa sarjan alkaessa tietty määrä nameja käteen ja kun käsi on tyhjä, tiedät minkä verran olet toistoja juuri tehnyt. Sujuvat toistosarjat jättävät kissalle vahvan muistijäljen harjoittelusta ja näin oppiminen on tehokkaampaa.

Lue myös nämä:

Aktiivinen kissa – herätä uinuva peto

Kissat temppuilemaan – näin pääset alkuun


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet puolentoista tunnin videon, jossa käyn läpi kissan kouluttamisen alkeita ja saat vinkit siihen, miten pääset kissojen tempputreeneissä alkuun!

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot, luennot ja kuulet kaikki podcastit. Pääset myös suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?