Kissan monenlaiset leikit

Leikki on mielenkiintoinen ilmiö; sillä ei ole suoraa tarkoitusta, kuten syömisellä tai lepäämisellä. Kuitenkin tiedetään, että leikistä on monia hyötyjä eläimille. Se parantaa sosiaalista yhteenkuuluvuutta, motoriikkaa ja harjoittaa eläimen kognitiivista puolta. Kaikki eläimet eivät leiki aikuisina, mutta kissat leikkivät.

Kissa nauttii leikkimisestä

Tyypillinen ajatus kissan leikkimisestä on saalistusleikki. Kissa nauttii kun se jahtaa rypistettyä kuittia tai kynän korkkia. Kissa hyvin todennäköisesti ymmärtää, että kuitti ei ole elävä saalis, mutta siitä huolimatta se kelpaa leikkimiseen. Kissat leikkivät varsinaisen saalistusleikin lisäksi myös erilaisilla kohteilla, sosiaalisesti sekä kissojen, muiden eläinten ja ihmisten kanssa sekä liikkeellisesti hyppien, juosten ja spurttaillen.

Kissa alkaa jo parin-kolmen viikon iässä leikkiä. Leikki kohdistuu lähinnä sisaruksiin ja emoon. Saalisleikki alkaa kuuden viikon iässä ja sosiaalinen leikki kehittyy ikäviikoilla 9-14, jolloin tulee mukaan myös liikkeellinen leikki eli kiipeily, juokusleikit ja hyppelyt. Kohteilla leikkiminen alkaa 18-21 viikon iässä. Kissan pentuaikainen ympäristö vaikuttaa paljon leikkimisen yksilöllisiin piirteisiin. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa leikkiä, vaan jokaisella kissalla on omat mieltymykset. Leikkiä pidetään kissoilla hyvinvoinnin merkkinä, ja on tärkeää tietää, minkälaisesta leikkimisestä oma kissa pitää.

Kissan leikin tunnistaa ja erottaa ns. tosielämän tilanteista näistä merkeistä:

  • liikkeet ja eleet ovat liioiteltuja leikissä
  • leikissä esiintyy erikoisia ja puolittaisia eleitä, kuten spurttailu ja puolittaiset hyökkäykset, joita ei sellaisena esiinny todellisessa saalistustilanteessa
  • leikissä esiintyy painia ilman vahingoittamista sekä muitakin tappelusta tuttuja asentoja, mutta niiden tarkoitus ei ole leikin aikana vahingoittaa
  • leikkimisellä ei ole suoraa tarkoitusta tai tavoitetta, kuten ehkä muilla toiminnoilla on
  • leikkiin liittyy spontaanius ja mielihyväkokemus
  • toiminnan muoto ja ajoitus poikkeaa tosielämän vakavista versioista, leikkisyys näkyy
  • Leikkiin liittyy toistuvia toimintoja, josta eivät ole stereotyyppistä toimintaa
  • leikki liittyy tilanteisiin, joissa kissa ei koe stressiä

Leikki on kissoille tärkeää hyvinvoinnin kannalta

Lelujen kanssa leikkimistä on helppo havainnoida. Usein kissa innostuu pienistä leluista ja nopeista liikkeistä poispäin. Vaikuttaa myös siltä, että hajoavat tai käytössä muuttuvat lelut innostavat kissoja leikkiin – näissä kannattaa varmistua siitä, että lelu on turvallinen. Mitä nälkäisempi kissa on, sitä suuremmalla lelulla se leikkii ja päin vastoin; mikäli kissa ei ole innokkain mahdollinen leikkijä, kannattaa leikitys aloittaa todella pienellä lelulla.

Leikkiminen on kissoille tärkeä hyvinvointia ja elämänlaatua ylläpitävä toiminta. Monipuolinen leikki tarjoaa kissalle vaihtelevaa motorista harjoittelua ja omaehtoista liikuntaa. Lisäksi leikki on loistava tapa pitää yllä kaverisuhteita sekä lajitovereihin että ihmisiin. Leikki myös kehittää kissan kognitiivisia ominaisuuksia, eli kissa oppii uusia taitoja leikin yhteydessä ja voi törmätä uudenlaisiin haasteisiin leikkiessään.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa annan vinkkejä kissojen leikitykseen.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?