Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Olen aloittanut kissani naksutinkoulutuksen. Kokeiltu on nyt hyvin montaa eri herkkua palkkana. Osan se jättää syömättä ja osan syö, mutta mikään ruoka ei vaikuttaisi olevan sille mitään superherkkua. Se jaksaa tehdä kanssani n. 3 toistoa ruokaa vastaan ja sitten lopettaa tavoittelun. (Vaikka siis vahvistetiheys olisi kohdallaan ja kriteeri matalalla.) Kysymykseni ei nyt suoranaisesti liity käyttäytymiseen vaan enemmänkin hyvinvointiin… Mutta siis, voiko kissaa pitää sinun (tai lukijoiden) mielestä nälässä siten, että ei anna sille päivällä ruokaa vaan vain pelkästään illalla naksuttelun yhteydessä? Siis silloin sitten “jack pottina” lopuksi niin iso satsi, että se voi sitä käydä pitkin yötä napostelemassa pois? Ja aamulla alkaisi taas paasto…

En ole eläinten ruokinnan asiantuntija, mutta itse olen totuttanut oman kissan ruoka-aikoihin ja se näyttää toimivan hyvin. Se saa ruokaa (syö pääosin märkäruokaa) aamulla ja illalla. Lisäksi laitan sille joitakin nappuloita virikeleluihin päiväksi ja yöksi. Iltapäivällä se saa välipaloja koulutuksen yhteydessä. Vapaasta ruokinnasta voidaan olla montaa mieltä, mutta itse olen ratkaissut asian näin ja kissa on motivoitunut treenaaja.

Kertokaa kissaihmiset, miten te olette ongelman ratkaisseet? Mikä on teidän kissojen lempiherkku?

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

7 kommenttia kirjoitukseen “Kissan motivointi

 • 2.3.2012 at 17:39
  Permalink

  Mun kissoilla on ruokaa vain ruoka-aikoina ja jostain oudosta syystä niiden suurin herkku on kuivanappulat. Niillä ei ole mitään ongelmia motivoitua nappuloista, jos vaan viitsin kouluttaa niitä.

  Reply
 • 2.3.2012 at 17:59
  Permalink

  Hei, Itse olen opettanut tosi aran lähes villiintyneen pennun makupaloilla tottumaan kaikenlaiseen käsittelyyn. Nykyään sujuu syliinotto, pussailu, kampaaminen ja kaikki muu oikein mallikkaasti. Minulla on ollut monta, monta kissaa elämäni aikana ja kaikki ovat olleet tavalla ja toisella erilaisia. Tällä hetkellä minulla on vain kaksi kissaa, mutta toista en pystyisi millään herkuilla lahjomaan tai palkitsemaan temppujen tekemisestä. Se kun ei ole ollenkaan ruokaorientoitunut vaan erittäin tarkka siitä mitä syö. Tämä mainitsemani “villikissa” rakastaa eniten kaikenlaisia herkkutikkuja joita kissoille on saatavilla. Sille riittää yksi pieni pala ja taas jatketaan sitä mitä oltiin tekemässä. Tai esimerkiksi jos se ottaa kiltisti matolääkkeet annan palkkioksi näitä herkkuja. Itse en ole koskaan korvannut herkku/palkkiopaloilla ruokaa enkä suosittele sitä muutenkaan tekemään. Kissaa ei saa paastottaa, muistaakseni se voi saada siitä maksatulehduksen eikä se tee muutenkaan hyvää kissan elimistölle. Mielestäni kissalle kolme toistoa tempuissa on jo hirveän hyvä saavutus. Palkkioksi hyvästä ja toivottavasta käytöksestä voisi myös miettiä jotain muuta kuin ruokaa. Riippuen kissasta, mikä sitä eniten kiinostaa.

  Reply
 • 2.3.2012 at 18:03
  Permalink

  Jos ymmärsin oikein, tarkoitus oli antaa kissalle vain kerran päivässä iso satsi ruokaa ja se on mielestäni ihan liian harvoin. Meidän kissat saavat ruokaa kolme kertaa päivässä aamulla, päivällä ja illalla. Jos naksuttelen kissojen kanssa teen sen päivällä, ja päivän ateria jää siis pois kun ruokaa tulee palkkana, tai illalla niin että naksuttelen ennen ruokaa kun kissalla on nälkä. En usko että kissa, joka on vapaaraksu ruokinnalla on kovin helppo naksuteltava, eivät nämä ainakaan olisi. Kissat ovat kyllä nälkäisiä, kun naksuttelun aika tulee, mutta en nyt todellakaan tarkoituksella pidä nälässä.

  Palkkana toimii ahneimmalla kissalla mikä vaan arkiruoka, kahdella muulla pitää olla ekstraspesiaalia, että tekevät jotain. Riippuu varmaan kissasta, mutta meillä toimii parhaiten penturaksut (rasvaisempia kuin aikuisten, joten parempia), ilmakuivatut kananamit zooplussalta, sekä kissoille tarkoitettu vitamiinitahna. Raksumerkkien maistuvuudessa on suuria eroja, joten joka kissalla on varmaan oma suosikki. Meillä kissat barffaavat ja saavat raksuja vaan “työstä”, joten raksuista on tullut erikoisherkku joka toimii harjoitellessa.

  Jos vertaan millaista on käyttää naksutinta meidän kissoihin, verrattuna hevosiin tai koiriin, niin tuntuu että ainakin tämän kolmikon kanssa pitää olla poikkeuksellisen tarkkana siitä että namia tulee tarpeeksi kovaan tahtiin, mutta myös että pyydetty toiminta ei ole kissasta liian helppoa temppuja opeteltaessa. Meidän kissat selvästi kyllästyvät, jos pyydän todella helppoja temppuja kuten istumista monta kertaa peräkkäin. Treenihetket ovat ainakin meidän kissojen tapauksesssa vain noin 5-10 minuuttia, tai ne kyllästyvät ja poistuvat paikalta.

  Reply
 • 2.3.2012 at 18:35
  Permalink

  Kyllä mäkin ruokin kissat useammin kuin kerran päivässä, kolme kertaa on minimi ja nuo riiviöt kyllä raastaa nappulat mun käsistä senkin päälle.

  Reply
 • 4.3.2012 at 19:57
  Permalink

  Miksei vois? Mä olen tehnyt sitä ja olen myös nähnyt kissaa koulutettavan silityspalkalla.

  Reply
 • 5.3.2012 at 09:08
  Permalink

  Minun toiselle kissalleni ei toimi mikään ruoka palkkiona. Leikitys kyllä. Leikkihetken olen saanut käytännöllisen lyhyeksi niin, että puolimetrisen tikun päässä on 10 cm naru, jossa kiinni linnun sulka. Lelua pidän kädellä olkapään yli selän takana piilossa. Naks -> lelu esiin ja muutaman sekunnin takaa-ajo -> lelu takaisin piiloon. Toimii hyvin ja kestää yllättävän ison määrän toistoja. Käy tietysti sama kuin koirilla: leikkipalkka luo helposti kierroksia, namit helpommin rauhallisen keskittymisen.

  Reply

Mitä mielessä?