Kissan naukuminen voi kertoa turhautumisesta

Kissan naukuminen on ihmiselle suunnattua viestintää. Kissanpennut viestittävät naukumalla emolleen olevansa nälkäisiä tai jonkin muun perustarpeen puutteessa. Aikuinen kissa naukuu usein pääosin omistajalleen, ei muille kissoille.

Mitä kissan naukuminen tarkoittaa?

Naukuminen on kissan tapa viestiä ihmiselle asioista. Naukumisen viesti voi jäädä usein kuitenkin epäselväksi, ellei kyseessä ole jokin tyypillinen tilanne, kuten:

  • Kissa naukuu ulko-ovella ja pyytää ulos
  • Kissa naukuu ruokakaapilla tai keittiössä ja pyytää ruokaa

Monesti kissa oppii pyytämään sille tärkeitä asioita, mikä on hyvä asia ihmisen kanssa eläessä. Ihminen harvoin tulee huomanneeksi hiljaista kissaa ja naukuminen on kissalta loistava tapa saada asioita tapahtumaan. Osa kissoista on puheliaampia kuin toiset, ja tässä ei ole mitään pahaa! Kissan naukuminen ei siis ole ei-toivottava asia, johon ihmisen pitäisi puuttua, vaan se on kissalle lajityypillistä ja täysin normaalia viestintää.

Kissan naukuminen voi kertoa myös ongelmista

Naukuminen esimerkiksi ennen ruoka-aikaa tai ennen muita tärkeitä tapahtumia, kuten ulkoilua, on normaalia, eikä siihen tarvitse puuttua. Kissan kuuluukin saada naukumiseen vastaus, eli aivan hyvin voi palvella kissaa kun se sitä osaa pyytää. Joskus naukuminen saa kuitenkin liian suuret mittasuhteet, ja silloin täytyy pohtia, onko kissalla kaikki kunnossa.

Naukumiseen ja sen hallintaan liittyy yksi myytti, jonka haluaisin tässä kohtaa murtaa. Monesti ajatellaan, että naukumiseen voi puuttua niin, että ei huomioida kissaa silloin kun se naukuu ja että naukumiseen vastaamalla eli esimerkiksi ruokaa antamalla ihminen tulee vahvistaneeksi naukumista edelleen. Tämä ei täysin pidä paikkaansa, koska:

  1. Kun kissa jo osaa naukumalla pyytää, äkillinen muutos ihmisen toiminnassa vain turhauttaa kissaa lisää. Sen turvallisuudentunne voi kärsiä, kun sen oma opittu kieli ei enää toimi. Kissalle voi opettaa vaihtoehtoisia tapoja pyytää asioita, mutta ne pitää opettaa ennen kuin naukumiseen vastaaminen lopetetaan.
  2. Ihminen on monesti melko epäjohdonmukainen toiminnassaan. Kissan naukumiseen voi ensin olla reagoimatta, mutta jossain vaiheessa kuitenkin siihen tulee vastattua. Jos noudattaa tällaista epäsystemaattista ajoittaista huomioimattomuutta, kissan turhautuminen nousee ja se saattaa naukua vielä enemmän.
  3. Kun naukuminen liittyy tiettyihin perusasioihin, joita kissa naukumalla pyytää, ei ole suurta pelkoa siitä, että kissa lkaisi pyytää paljon enemmän. Toki kun kissa on oppinut naukumisen kannattavaksi tavaksi toimia, se todennäköisesti käyttää sitä muuallakin, mutta taustalla on usein se, että kissa haluaa jotakin. Se, että naukumiseen vastataan, ei tarkoita sitä, että kissa alkaisi haluamaan erilaisia asioita enemmän kuin se tällä hetkellä haluaa.
  4. Naukuminen on oikeasti kätevä tapa pyytää ihmiseltä asioita. Kukaan ei muista ruokkia kissaa, joka kököttää vain kaapin perukoilla. Se, että naukuminen on vuosituhansien aikana kehittynyt juuri kissan ja ihmisen väliseen viestintään, tuskin on sattumaa.

Opi tuntemaan oma kissasi

Mikäli kissa naukuu vailla syytä ja mikäli naukuminen on jatkuvaa, on syytä pysähtyä ongelman äärelle. Voiko kissa olla sairas? Voiko se kokea stressiä? Nukkuuko se riittävästi? Tuleeko se kaverin kanssa toimeen? Onko sillä kissamaista tekemistä?

On kissoja, jotka ilmentävät stressiä naukumalla. Niiden naukumisen taustalla on ahdistava tai epämukavan turhautunut tunnetila. Kissa ei voi ymmärtää miksi se ei voi päästä ulos tai miksi aamuyöllä ei tapahdu mitään. Turhautuminen on epämiellyttävä tunne ja se nostattaa kissassa monesti myös aggressiivisuutta. Turhautuminen pitäisi saada helpottamaan, ja sen myötä naukuminen voi vähentyä.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet luennon, jossa käydään läpi kissojen turhautumista tunteena, turhautumisen oireita ja mahdollisia tapoja purkaa turhautumista.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?