Kissan omaehtoinen käsittely – sylistä pois ja syliin

Miten kissan kanssa voisi päästä yhteisymmärrykseen hoitotoimista? Oman kokemukseni mukaan kissalla esimerkiksi lääkekuuri tai silmätippakuuri näkyy käyttäytymisessä pidempään jos vertaa koiraan. Toki yksilöerot ovat valtavan suuret ja eri kissoilla on erilaiset asenteet ihmistä, käsiä ja käsittelyä kohtaan.

Kannattaa miettiä hetki näitä asioita:

  • Miten kissa suhtautuu sitä kohti ojentuvaan käteen? Tuleeko se kohti kättä vai väistyykö se kättä? Mikäli se väistyy, onko tähän jokin syy?
  • Miten usein kissa hakeutuu itse kontaktiin ihmisen tai ihmisten kanssa? Lähestyykö kissa mieluummin aktiivista vai passiivista ihmistä?
  • Päättyykö sylissäolo siihen, että päästät kissan alas vai siihen, että kissa itse hyppää pois? Vai päättyykö sylissäolo siihen, että kissa alkaa rimpuilla?
  • Jos kissa on ollut sylissä, pysytteleekö se sen jälkeen kaukana?

Kissa voi vaikuttaa haastavalta koulutettavalta, ja ainakin itse koin alkuun turhautumista kun ajattelin, että ei kissa nyt ymmärrä, mitä yritän sille opettaa. Sitten muutin omaa asennettani ja huomasin, että kissat kyllä ymmärtävät paljonkin, niiden tapa tehdä asioita voi kuitenkin poiketa koirien tai hevosten tavasta toimia.

Miten kissan kanssa voi rakentaa vuoropuhelua? Entä miten kissalle voi opettaa tapahtumaketjuja? Miten turva-ankkurit liittyvät asiaan? Miten kissan toimijuutta voidaan vahvistaa?

Vuoropuhelun rakentaminen onnistuu kissan kanssa samoin kuin muidenkin eläinten kanssa; keksitään sääntöjä, ja sitoudutaan itse noudattamaan niitä. Annetaan kissalle ääni ja totellaan sitä. Yksinkertaista!

Jotta voit aloittaa omaehtoisuustreenit kissan kanssa, varmista ensin että kissalla on aito motivaatio treenata. Aito motivaatio sylitreenissä tarkoittaa sitä, että kissa kokisi sylissä olemisen aidosti mukavaksi, eikä pysyisi pelkästään namin voimalla sylissä. Syitä sylissäoloon voi löytää monesta suunnasta perinteisten lisäksi. Yksi hyvä syy tulla syliin on se, että siitä seuraa aina pääsy alas ja kaikki tämä on kissan omassa hallinnassa!


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi syliin ja sylistä alas-treenin kissan kanssa. Tästä on hyvä aloittaa, kun alkaa luoda kissan kanssa vuoropuhelua ja kuunnella kissaa.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

2 vastausta artikkeliin “Kissan omaehtoinen käsittely – sylistä pois ja syliin

  1. truls sanoi:

    Ongelmalla lähestyn, pitkäaikaisella ongelmalla: asun kerrostalossa kaverinani 3½v leikattu uroskolli, jota aamuin illoin lenkitän valjaissa. Se juoksee karkuun, jos se ei halua ulos. Ok – tuulinen, sateinen sää tms. Valjaiden laitto: kaulan ympäri menevä osa onnistuu ok, mutta jos vain hipaisenkin tiettyyn kohtaan sen vas kupeessa laittaessani mahan alta menevää valjaan osaa, on sota pystyssä! Se tarttuu välittömästi kiinni käteeni ja kun minä sanon EI, on se heti hyökkäyskannalla – ja hyökkääkin. Minun reaktioni on ottaa se napakasti kiinni ja viedä parvekkeelle jäähtymään. Mitä ajatuksia tämä sinussa herättää?

    • Jaana sanoi:

      Harjoittelisin valjaiden pukemista ilman sotatilan uhkaa. Eli pyrkisin katkaisemaan kierteen, joka aina päättyy samalla tavalla. Jäähyn ym olisi pitänyt jo toimia jos olisi toimiakseen – kannattaa siis muuttaa strategiaa rauhanomaisempaan suuntaan!

Mitä mielessä?