Kissan painonhallinta, osa 1: mielekäs aktiivisuus

Kissa on ihan aidosti aktiivinen eläin. Se muistuttaa siinä mielessä lemmikkiään ihmistä, että mikäli ruokaa on riittävästi tarjolla, se ei turhia hötkyile. Tästä syystä kissa herkästi kerää massaa, mikä ei ole sen terveydelle hyvä asia.

Ruokinta on tärkeässä roolissa painonhallinnassa. Koska en ole ruokinnan asiantuntija, keskityn tässä juttusarjassa lähinnä siihen, miten ruokaa kannattaa kissalle tarjoilla. Kissan kohdalla ruuan tarjoilutavalla on nimittäin väliä!

Kun sopiva ruoka ja sopiva määrä ruualle on löytynyt, kannattaa käyttää hetki siihen, että miettii mistä kissan päivä koostuu. Mitä kissa harrastaa, kuinka paljon arviolta se liikkuu päivittäin ja kuinka mielekkääksi kissa elämänsä kokee?

Kissa on haastava eläin koiraan tai hevoseen verrattuna, että liikunnan lisääminen saattaa muodostua ongelmaksi. Toki valjaissa ulkoilua voi lisätä energiankulutusmielessä, mutta se ei kaikille ole helppo ratkaisu. Yksinkertaisempaa olisi saada kissa itse aktivoitumaan.

Dieetillä olemisessa on se haaste, että herkkujen määrä voi alkaa arveluttaa ja ruuasta tulee iso asia ja entistä enemmän elämän keskipiste. Nälkäinen kissa ei ole kiva kaveri, vaan rasittaa omistajaa monella tavalla.

Painonhallinnan kannalta olisi tärkeää, että kissa saisi vähemmän energiaa, vaikka se samaan aikaan kuvittelisi syövänsä yhtä paljon tai jopa enemmän kuin aiemmin. Lisäksi olisi hyvä, jos kissa oppisi työskentelemään ruuan eteen, jolloin syöminen olisi ainakin osittain muutakin kuin ravinnon nauttimista.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa saat vinkit kissojen aktiivisuustason lisäämiseen.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

2 vastausta artikkeliin “Kissan painonhallinta, osa 1: mielekäs aktiivisuus

  1. Niina Saarikivi sanoi:

    Meillä on kaksi kissaa, joista toinen on hieman laihanpuoleinen ja toisella taas ylipainoa. Meillä on vapaat nappulat kissojen saatavilla koko ajan, mutta haluaisin tähän muutoksen. Minua mietityttää se, tuleeko kissojen ruokailuun liian pitkä väli jos ruokin heidät aamulla ennen töihin lähtöä ja seuraavan kerran ruokaa olisi tarjolla vasta 9-10 tunnin päästä työpäivästä johtuen? Ylipainoinen pitää nappuloista ja syö niitä useita kertoja päivässä, voiko ne noin vain ottaa herralta pois?

    • Jaana sanoi:

      Tee muutos välivaiheen kautta, eli laita nappulat tarjolle esim. vessapaperihylsyihin tai virikekuppeihin. Silloin muutos ei ole kerralla niin suuri (henkisesti) ?

Mitä mielessä?