Kissa on a) tehokas saalistaja ja b) ehdoton lihansyöjä. Sen ruokailutottumukset ovat omaa luokkaansa. Kissa on suunniteltu saalistamaan ruokansa yksin. Siksi sillä on matala kynnys saalistaa mutta korkea kynnys syödä – pieninkin epäilys saaliin pilaantuneisuudesta saa kissan keskeyttämään syömisen.

Ruokailutavat ovat niin suuri osa kissaa, että niihin tulisi kiinnittää paljon nykyistä enemmän huomiota. Kissoja syytetään usein nirsoilusta. En ymmärrä, miksi kissaa syyllistetään siitä, ettei sille maistu lajille täysin epätyypillinen ruoka. Tämä ei edes ole paha kärjistys; kissanruuan tarjoamista kissalle voi verrata siihen, että tarjoaisi makkaraa hevoselle.

Kissanruokia mainostetaan vaikka millä erilaisilla kikoilla. Tosiasia on se, että kissan tarve hiilihydraateille on 0. Nimeä yksi tavallisesta kaupasta saatava kissanruoka, jossa tämä toteutuu. Nimeä yksi eläinkaupan kissanruuista, joissa tämä toteutuu. Nimeä yksi kissanruokapakkaus, josta on helppo tulkita, mitä se sisältää ja kuinka paljon. Mitä jätetään mainitsematta ja miksi?

Kananlihajauho, vehnäjauho, porsaanlihajauho, selluloosa, kalsiumsulfaatti, DL-metioniini, kuivattu hiiva, kasviöljy, siirappi, tauriini, vitamiinit ja hivenaineet –> 13 €/kilo

Kanansiipi, lue mitä se sisältää –> 6,6 €/kilo

Kissa on saalisuskollinen, mikä tarkoittaa sitä, ettei se arvosta vaihtelua ruokavaliossaan. Se arvostaa tuoretta saalista, eikä ole raadonsyöjä. Ei siis kannata ihmetellä, miksei ruoka maistu jos kuppi on kolmatta viikkoa esillä ja haisee raadolta. Tai jos jääkaappikylmä ruoka ei maistu. Kissan lajityypillinen ruokailutottumus puoltaa pieniä tuoreita annoksia, ei parin päivän välein täytettävää raksukuppia. Nirsoa kissaa ei todennäköisesti saa syömään tarjontaa lisäämällä. Kannattaa mieluummin panostaa laatuun, tuttuuteen sekä tehdä ruokailutilanteesta saalistustilannetta muistuttava.

Ruokintaan liittyvä ongelma on myös ylensyönti. Ylensyöntiä harrastavat usein sellaiset kissat, joiden elämässä syöminen on ainoita asioita, joista ne saavat itse päättää. Ylensyömistä näkee usein mm. löytöeläintaloissa, joissa kissat altistuvat stressille.

Kissan hyvinvoinnissa ruokinta on hyvin tärkeä kokonaisuus. Kissan ominaispiirre on se, että se on tehokas saalistaja. Tämän pitäisi näkyä kissan pito-olosuhteissa sekä ruokinnassa nykyistä enemmän.

Miten ja millä sinä ruokit kissaasi?

Cats_Are_Cats

2 kommenttia kirjoitukseen “Kissan ruokailukäyttäytymisen erityispiirteet

• maaliskuu 29, 2014 at 11:50 am

Entä sellainen kissa, joka on pentuna ja nuorempana syönyt hyvällä ruokahalulla erilaisia lihoja sekä kaupan ja eläinkaupan märkä- ja kuivaruokia, mutta nyt 2,5-vuotiaana ei suostu syömään enää juuri ollenkaan lihaa, ja kelpuuttaa vain tietyt maut märkäruuista, ja kuivaruokien kanssa on myös ihan arpapeliä että mikä käy? Tarjonta on siis pysynyt monipuolisena koko ajan, toki niitä ruokia ei ole enää ostettu mitkä ei kelpaa ollenkaan.

Jos tälle kissalle ostaa vaikka jotain uudenlaista ruokaa, niin on hyvin todennäköistä että se ei kelpaa. Toki se on luonnollista tuon saalisuskollisuuden takia, mutta eniten mua ihmetyttää lihan vieroksuminen. Liha on kelvannut aina ennen, mutta nyt puolen vuoden aikana on aina yksi lihalaji kerrallaan käynyt kelpaamattomaksi, ja tällä hetkellä ei tietääkseni käy enää mikään liha. Kyseessä on siis vanhempieni kissa, ja voi olla että se on “opetettu nirsoksi”, mutta tuntuu siltä että se ei selitä tätä asiaa kokonaan.

Mitä sulle tulee mieleen tästä?

• maaliskuu 31, 2014 at 9:14 am

Kissojen mieltymyksiä on vaikea ymmärtää. Oma kissani oli todella vaikea vieroittaa kuivanappuloista ja markettiruuasta. Nykyisin sille kelpaa vaihtelevasti kanan eri osat ja katkaravut ja joskus harvoin jauheliha.