Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Ne, jotka osallistuivat Amiedun Eläinten käyttäytymisseminaariin 2011, muistavat varmaan Sophia Yinin termin – cat – the new improved dog.

Kissat tulevat. Ne ovat pehmeitä, kauniita, jänteviä, hauskoja ja niiden touhuja on mukava seurailla. Kissaa ei enää nähdä navetanvintillä lymyilevänä varjona, vaan niistä halutaan yhä enemmän lenkkikavereita ja aktiiivisia seuralaisia. Kuinka paljon “koiramaisen” kissasta sitten voi saada?

Kissan luovutusikä on 12 viikkoa. Sosiaalistumiskausi sattuu kahden ja seitsemän ikäviikon välille. Tästä voi nopeasti päätellä, että kasvattajalla on kissan sosiaalistamisen osalta huomattavasti merkittävä rooli, merkittävämpi kuin koirilla. Sosiaalistumiskautena kissanpentu tarvitsee paljon positiivista kanssakäymistä ihmisten, kissojen ja miksei koirien kanssa – pentu on hyvä totuttaa kaikkeen mahdolliseen sosiaalistumiskauden aikana. Se, mikä sosiaalistumiskaudella jätetään tekemättä, voi tutkimusten mukaan näkyä kissassa koko loppuelämän arkuutena tai pelokkuutena.

Mitä enemmän kissan kokee positiivisia ihmiskontakteja ennen seitsemän viikon ikää, sitä todennäköisemmin se suhtautuu ihmisiin positiivisesti myös aikuisena. Sosiaalistamisessa tärkeää on kissan käsittely – jopa minuutin lempeä käsittely päivittäin vaikuttaa jopa fyysiseen kehitykseen; silmät avautuvat nopeammin ja pennut tutkivat ympäristöään hanakammin.

Kolmen-neljän viikon iässä, kun pennut kykenevät säätelemään ruumiinlämpöään, niile kannattaa alkaa tarjota virikkeitä ja uusia kokemuksia. Virikkeillä on tärkeä rooli tässä vaiheessa; tarjoa pennuille uusia alustoja, pahvilaatikoita, leluja, raapimispuita, retkiä ulos sään salliessa, unohtamatta päivittäisiä käsittelyhetkiä. Opeta pennulle, etteivät sormet ja varpaat ole leluja, käytä leikkiessä aina lelua. Jos opetat pennun hyökkäämään käsiin tai jalkoihin, se kostautuu aikuisena. Hyvä sosiaalistamiskeino on viedä kissanpentu pentukurssille, jossa se saa tutustua muihin kissoihin.

Uudessa kodissa sosiaalistamista kannattaa jatkaa, kun kissa on vielä hyvin nuori. Tarjoa positiivisia kokemuksia kuljetuslaatikossa, ulkona, valjaissa, autossa ja muista lempeä käsittely ja leikkihetket sekä virikkeellistäminen.

Missä sitten menee raja? Saako kissasta koiran? En tiedä, mutta jos haluat kissasta lenkkikaverin, en näe mitään estettä sille etteikö se onnistuisi.

Opas kissan virikkeellistämiseen

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?