Kissan stressi ja stressinhallinta

Kissan stressi ilmenee monella tavalla

Kissat voi jakaa stressin suhteen kahteen ryhmään sen mukaan, millä tavalla ne stressiään ilmentävät. Kissoilla stressi on tärkeä, ehkä tärkein, elämänlaatua haittaava seikka, jolla on yhteyksiä moniin sairauksiin. Kissan stressiä tulee ehkäistä ja lievittää, varsinkin pitkäkestoisena se voi alkaa kuormittaa kissan hyvinvointia. Kissan stressioireet voivat olla hyvin vaihtelevia aina yleisestä levottomuudesta täyteen passiivisuuteen, tärkeintä on oppia tuntemaan oma kissa ja sen tyylit reagoida stressaaviin tilanteisiin.

Mikä kissaa stressaa?

Kissan hyvinvointi perustuu sen omaan kokemukseen asioiden tilasta. Tämä on tärkeä huomioida – jokainen kissa on yksilö ja materiaalinen runsaus ei tee kissaa välttämättä onnelliseksi. Samassa taloudessa, samoissa olosuhteissa elävä kissa voi olla täysin tyytyväinen elämäänsä ja toinen kissa taas voi olla hyvin stressissä pienistäkin asioista. On tärkeää muistaa, että lyhytkestoinen stressi on normaalia, mutta stressin ei pitäisi jatkua pitkään. Pitkäkestoisen stressin taustalla voi olla yksi pitkään jatkunut stressitila tai usein toistuvat lyhytkestoiset stressireaktiot ilman palautumista. Pahimmissa tapauksissa kissa voi kärsiä monesta päällekkäisestä stressitekijästä samaan aikaan.

Tyypilliset tekijät, jotka aiheuttavat kissalle stressiä:

  • riitaisat ja turvattomat suhteet (muihin kissoihin, ihmisiin ja muihin eläimiin)
  • tylsä ympäristö, joka ei kannusta aktiivisuuteen, sosiaalinen yksinäisyys
  • äkilliset muutokset ympäristössä ja turvallisuudessa
  • puutteet perustarpeissa, kuten mahdollisuuksissa lajityypilliseen ruokailuun, juomiseen ja hiekkalaatikkokäyttäytymiseen
  • turvattomat tilat
  • toistuvat pelkokokemukset (esimerkiksi väkisin tehdyt hoitotoimenpiteet)

Kissan stressi voi olla vaikea tunnistaa

Varsinkin aikuisen kodinvaihtajakissan kohdalla tai löytöeläintalosta hankitun kissan kohdalla on vaikeaa tietää, millainen kissa on silloin kun se on ”normaali”. Löytöeläintaloissa kissat ovat usein stressaantuneita, eikä uusi omistaja tai kukaan muukaan välttämättä ollenkaan osaa aavistaa, millainen kissasta tulee kun sen stressi laantuu ja se kotiutuu. Kissojen persoonallisuudesta on hankala tehdä mitään päätelmiä stressaavissa olosuhteissa.

Uuteen kotiin muutto on aina stressitekijä kissalle, vaikka muutos olisi ihmisen silmissä parempaan eli häkistä asuntoon. Kissalla kestää sopeutua tilaan ja paikkaan oma aikansa ja on täysin odotettavaa että kissa on stressissä päiviä tai jopa viikkoja muuton jälkeen. Näissä tilanteissa tulisi muistaa se, että kissaa ei kuormitettaisi samaan aikaan muilla stressitekijöillä. Tämäkin on haastavaa ihmiselle, kun tekisi mieli tehdä monia muutoksia kissan hyväksi.

Piiloutuvien ja pelokkaiden kissojen stressi tunnistetaan ehkä paremmin kuin muunlaisilla tavoilla stressaavien kissojen. Stressi on myös siitä hankala tunnistaa, että oman kissan pieniä muutoksia ei heti huomaa ja ei välttämättä ole tiedossa, millainen kyseinen kissa olisi ilman stressiä.