Kissan valjaat – valitse ja esittele kissan valjaat hyvin ennen turvallista ulkoilua

Kissan valjaat on hyvä valita huolella ennen kuin vie kissaa ulkoilemaan. Moni kissa nauttii valjaissa ulkoilusta todella paljon ja tottuu valjaisiin helposti. Osa kissoista taas lamaantuu täysin kun valjaat puetaan päälle, eikä suostu liikkumaan lainkaan. Valjaat täytyy valita kissan vartalolle sopiviksi ja niin, että ne eivät haittaa normaalia liikkumista. Kissan valjaita on onneksi monenlaisia, joten erilaisille kissoille löytyy helposti sopivat valjaat. Valjaiden lisäksi kannattaa pohtia narua, jolla kissaa ulkoiluttaa – käyttääkö fleksiä vai kiinteää narua?

Miten kissaa voi opettaa valjaisiin?

Kissan olisi tärkeä kokea olonsa turvalliseksi valjaissa. Tämä näkyy niin, että kissan on helppo liikkua ja olla normaalisti valjaat päällä. Tyypillisesti jos kissalle laitetaan valjaat kylmiltään päälle, kissa reagoi niihin jollain tavalla: osa kissoista lamaantuu ja osa yrittää paeta. Valjaiden aiheutta stressi voi altistaa kissaa ulkona paniikille ja karkaamiselle, ja tästä syystä on tärkeää opettaa kissa valjaisiin huolella. Mistä sitten tietää, että kissa on ok valjaiden kanssa?

  • Kissa liikkuu normaalisti valjaat päällä
  • Kissa toimii valjaiden kanssa kuten ilmankin niitä, eli valjaat eivät aiheuta muutoksia kissassa
  • Kissa antaa pukea valjaat vastustelematta

Mitä on syytä huomioida kissan turvallisessa ulkoilussa?

Valjaissa ulkoilu ei ole kaikille kissoille sopiva tapa ulkoilla. Mikäli kissa on valjaissa täydessä paniikissa, voi olla hankalaa viedä sitä niissä ulos – voi myös olla, että oman asuinpaikan lähellä ei ole sellaista paikkaa, jossa kissa voisi tuntea olonsa turvalliseksi ulkona. Kissan pelkoreaktiot ovat riski valjasulkoilussa, koska ne heikentävät kissan hyvinvointia ja elämänlaatua. Toisaalta jos kissa oppii nauttimaan ulkoilusta, se on loistava tapa tarjota kissalle virikkeitä. Valjaissa ulkoilu edellyttää kissalta turvallisuudentunnetta suhteessa ympäristöön, taluttajaan ja lisäksi melko vahvaa itseluottamusta.

Turvallinen ulkoilu kissan ehdoilla

Ennen kuin kissa viedään ulos, sitä on totutettava valjaisiin ja naruun sisällä. Vaikka kissa osaisi valjaissa liikkua, sille voi tulla yllätyksenä narun estävä vaikutus ulkona, ja se voi siitä johtuen pyrkiä karkuun. Kissan olisi hyvä luottaa taluttajaan ja pitää omistajaa turvana, se helpottaa ulkoilua huomattavasti. Kissan turvallisuudentunnetta voidaan kasvattaa monella tavalla jo ennen ulos lähtemistä, ja nämä ennakoivat vaiheet kaikessa tylsyydessään ovatkin yksi tärkeimmistä kissan ja omistajan suhdetta parantavista elementeistä ulkoilussa.

Voi ajatella, että toive kissan valjaissa ulkoilusta on prosessi, jota voi laittaa liikkeelle ilman paineita ja kiirettä. Matka ja sen vaiheet ovat yhtä tärkeitä kuin lopputulos.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi kissan valjaiden valintaa ja harjoittelussa huomioitavia asioita.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?