Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Pääsyy kissan kesyyntymiseen on ollut sen loistavat metsästystaidot – kissa on jo kauan pitänyt hiiripopulaatiot kurissa. Nyt tämä sama ominaisuus ärsyttää monia. Kissa on kuitenkin peto, jolla on pedoille tyypilliset käyttäytymismallit vakiovarusteina. Näitä käyttäytymismalleja kissan on päästävä toteuttamaan voidakseen sekä fyysisesti että psyykkisesti hyvin.

Naukuuko kissasi taukoamatta? Seuraako se sinua ympäri asuntoa? Pyöriikö se ulko-ovella? Lymyileekö se omissa oloissaan ja pakoilee kontaktia? Nämä käytökset saattavat olla merkkejä siitä, ettei kissasi voi hyvin. Voit vaikuttaa kissasi hyvinvointiin monella tavalla; varmista ensin että perusasiat ovat kunnossa – vesi, ruoka, liikkumismahdollisuudet ja seura.

Kissan hyvinvointia on mahdollista parantaa tarjoamalla sille erilaisia virikkeitä. On syytä kuitenkin muistaa, että kaikki mikä on omistajasta hauskaa, ei välttämättä ole kissan mieleen. Virikkeellistäminen on prosessi, jossa eläimen elinympäristöön lisätään yksi tai useampi tekijä, joiden avulla halutaan parantaa eläimen psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia. Menetelmiä ovat mm. sosiaalinen virikkeellistäminen, vaihtoehtoiset ruokintamenetelmät, uudenlaiset rakenteet sekä tilalliset muutokset, vaihtoehtoiset elinympäristöt sekä aistivirikkeet.

Kissa voi ilmaista alentunutta hyvinvoinnin tasoa aktiivisesti tai passiivisesti – virikkeellistäminen on tilanne- ja yksilökohtaista ja tuloksen ratkaisee aina eläin. Erityisen tärkeää on tarkastuttaa kissa eläinlääkärillä ennen virikkeellistämisohjelmaa, etenkin silloin kun kissan käytös muuttuu äkillisesti tai kielii puutteellisesta hyvinvoinnista.

Pikaopas kissan virikkeellistämiseen (pdf)

Ellis, S.: Environmental enrichment, practical strategies for improving feline welfare, journal of feline medicine and surgery (2009), 11:901-912.

Case, L.: The cat: its behavior, nutrition, & health, Iowa State Press, 2003

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

0 kommenttia kirjoitukseen “Kissanelämää

  • marraskuu 15, 2011 at 6:36 am
   Permalink

   Se on pdf -tiedosto – onko sulla ko ohjelma koneessa?

   Oli hyvä opas, selkeä ja johdonmukainen! Kiitos!

   Reply

Mitä mielessä?