Kissat ja koirat tulevat yleensä hyvin toimeen keskenään, kunhan ne saavat hyvän alun. Yleensä on helpompaa, jos kissat olivat ennen koiraa.

Tärkeintä on totuttamis- ja tutustumisvaiheessa taata molempien osapuolten turvallisuus ja toisaalta tarjota positiivisia kokemuksia molemmille toisista.

Panosta ensivaikutelmaan

o   rauhalliset kohtaamiset ja tottuminen verkon tai muun läpinäkyvän esteen läpi ovat tärkeitä

o   Koiralle kannattaa kouluttaa luopuminen, eli ”jätä”-käsky, joka tarkoittaa että luovu siitä mitä haluat, niin saat parempaa, lisäksi luoksetulo on tärkeä taito

o   Kun yhteiselämää on aidan takaa kulunut jonkin aikaa, voi molempien osapuolten ruokakupit siirtää siten, että ne näkevät toisensa syödessään, samalla ne vastaehdollistuvat toisiinsa

Totuttaminen ja kouluttaminen

o   Koiraa kannattaa lisäksi kouluttaa ns. sheippaamalla, eli palkitsemalla sitä jopa ystävällisistä katseista kissaa kohti

o   Verkkoaidan yli voit palkita sekä kissaa että koiraa samanaikaisesti à molemmat yhdistävät makupalat toistensa läheisyyteen

o   vähitellen väliaitaa voi pienentää ja lopulta poistaa, kissan ruuat ja tukikohta kannattaa kuitenkin sijoittaa niin, että koira ei sinne pääse ja että kissa tietää sen

o   Totuttamisvaihe ja väliaitavaihe kannattaa pitää mahdollisimman pitkänä, vaikka mieli tekisikin tutustuttaa eläimet toisiinsa

Samaan tilaan

o   kun molemmat osapuolet ovat ystävällisen uteliaita toisiaan kohtaan, voidaan väliaita poistaa

o   kissan turvapaikka on hyvä varmistaa

o   alkuun kannattaa seurata tilannetta makupaloja taskussa ja palkita koiraa reilusti kun se jättää kissan rauhaan tai pitää etäisyyttä kissaan

o   kissan selusta kannattaa aina varmistaa

o   mikäli koira on liiallisen kiinnostunut kissasta, kutsu sitä luokse ja palkkaa ruhtinaallisesti à vähitellen koirakin oppii jättämään kissan rauhaan

o   harjoittele kissasta luopumista koiran kanssa, sano ’jätä’ ja palkkaa koira kauempana kissasta

o   alkuun voi koiran pitää hihnassa

o   älä jätä eläimiä valvomatta ennen kuin olet varma että mitään ikävää ei voi sattua

o   koiran mielenkiintoa voi yrittää saada pois kissasta vaikkapa tarjoamalla koiralle virikepalloa jossa on herkkuja sisällä, näin mahdollisesti voi alkaa yhteisetkin leikit

0 kommenttia kirjoitukseen “Kissat ja koirat

• lokakuu 16, 2011 at 5:49 am

Hei,
    Olisin vain halunnut ilmoittaa mielipiteeni tuohon koiran ja kissan tutustuttamiseen toisiinsa. Minulla on yli 40 vuoden kokemus asiasta ja sanoisin suoraan, että vaikeaksi menee noin monilla ohjeilla. Normaalit terveluonteiset eläimet totuttaa toisiinsa helpomminkin. Kummatkin saavat olla vapaina ja niillä on oltava mahdollisuus väistää tai mennä suojaan, Kumpaakaan osapuolta ei saa pitää kiinni. Viimeisin kokemus on noin kolmen vuoden päästä. Aikuinen siamilaisuros tuli meille minulla oli ennestään kolme kissaa ja kolme koiraa. Kissat roduiltaan 2 pyhää birmaa ja eurooppalainen koirat sekarotuinen (suursnautserin ja noutaja / sakasanseisoja sekoituksen tuotos. Kaikki meni hienosti ja parin päivän päästä jo nukuttiin läjässä. Yleensä kaikki minulle jopa vihaisina tulleet eläimet ovat sopeutuneet hyvin. Lieneekö sitten oma luontainen rauhallisuuteni vai mikä.

Muuten ooisin halunnut antaa myöskin vihjeen pikkupennun opettamiseksi pissa-alustalle. Viimeisin pentu oli minulla käppänällä. Se oli ainut ja sain sen noin parissa viikossa opetettua käyttämään sisällä vain alustaa. Mikäli pentu teki väärään paikkaan en reagoinut mitenkään, siivosin jätöksen välittömästi vähin äänin. Pennu tehdessä alustalle s sai välittömät kehut ja makupalan. Pentu oppi lopuksi niin hyvin, että se katsoi huomaanko sen tekemiset. Tietenkin myös ulkona se sai kiitokset. Muutenkin olen aina silloin kun on ollut mahdollista vienyt pikkupennut ulos ja tutustumaan muihin koiriin (suoja on silloin aina 16 vk pennulla kun emo on rokotettu).

• kesäkuu 5, 2016 at 3:38 pm

Moi!
    Mielestäni vinkkisi kissan ja koiran totuttamisesta kuulostaa järkevältä. Haluaisin kuitenkin kysyä, mitä mieltä olet, kun haluaisin tutustuttaa uuden koirani (7v, narttu) äitini kahteen kissaan. Toinen koiramme (11v, uros) on asunut kissojen kanssa ja tulee niiden kanssa hyvin toimeen. Vierailemme äidilläni usein ja haluaisin kovasti, että myös uudempi tulokas pystyisi tulemaan sisälle asti eikä jäädä takapihalle kissojen takia. Tämä tyttökoiramme ei ole koskaan ollut kissojen kanssa tekemisissä ja kun hän on ikkunasta nähnyt kissan, reaktio on ollut aikamoinen. Hän haukkuu, vetää, hyppii ja en tiedä onko se metsästysviettiä vaiko ystävällistä uteliaisuutta. Onko sinulla vinkkejä tähän, voiko vanha koira oppia uusia temppuja? Myöskin täytyy huomauttaa, että äitini kollikissa on hyvin taipumaton luonteeltaan, ei pelkää koiria eikä peräänny vaikka toinen tulisi iholle, turpaansa saa jos koira ei itse ymmärrä väistää. Onko yhteentörmäys taattu kahden jääräpään kesken? Koiramme tottelee ”jätä”-käskyä, mutta kissan nähdessään ei huomioi mitään muuta eikä kuule minua.