Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Kissat pitävät tunnetusti makaamisesta. Ne voivat lepäillä jopa 20 tuntia vuorokaudesta ilman vaikeuksia. Liiallinen lepäily saattaa tylsistyttää ja painoa voi kertyä liikaa, siksi jokaisen kissan omistajan kannattaa huolehtia kissan henkisestä virkistämisestä. Kissa on pohjimmiltaan luontaisesti aktiivinen ja sillä on koko ajan hiirijahti mielessä – luonnossa kissa voi helposti käyttää kymmenen tuntia päivässä saalistamiseen. Liikkuva kissa säilyttää mielenkiinnon ympäristöä kohtaan ja sen paino pysyy helpommin hallinnassa.

Kissaa ei ole samalla tavalla ihmisen kautta jalostettu tai kesytetty kuin vaikkapa koiraa. Kotikissalla onkin siksi edelleen samat käyttäytymistarpeet kuin villeillä serkuillaan. Kotioloissa mukavuudenhaluinen kissa voi laitostua ja menettää mielenkiintoaan liikkumiseen ja leikkimiseen. Omistajan on kuitenkin mahdollista herättää uudelleen kissan mielenkiinto näihin asioihin ja motivointia kannattaakin tukea monilla eri virikkeistämisen keinoilla. Mielen virkistäminen ja stressinhallinta ovat tärkeitä kotikissan hyvinvoinnin kannalta. Mieleltään virkeä ja tyytyväinen kissa kestää pieniä vastoinkäymisiä paremmin kuin apaattinen tai masentunut kissa. Lisäksi stressitason madaltuminen voi näkyä jopa eläinlääkärilaskussa; varsinkin kissoilla stressi vaikuttaa altistavan monille sairauksille.

Virikkeellisessä ympäristössä eläimet kasvavat nopeammin ja toipuvat esimerkiksi myös leikkauksista nopeammin. Lisäksi niiden muisti, oppimiskyky ja mieliala paranevat.

Kissan päivittäisillä tunnetiloilla on väliä, sillä niistä muodostuu pidempikestoinen mieliala, joka edelleen vaikuttaa kissan päivittäiseen mielentilaan ja sitä kautta henkiseen hyvinvointiin. Henkinen hyvinvointi puolestaan on vähintään yhtä tärkeä kuin välitön fyysinen hyvinvointi, johon kuuluvat terveys, oikea ruoka ja hoito. Virikkeellinen ympäristö vähentää myös ei-toivottua käyttäytymistä, kuten omistajan varpaiden yöllistä puremista tai viherkasvien multien kaivelua.

Virikkeistäminen auttaa myös hyvässä tapauksessa säilyttämään kotirauhan, ja se lopettaa myös kissan mahdollisen yöllisen huutamisen ja vaeltamisen. Kun haluaa rakentaa kissalleen toimivan virikeohjelman, sen suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon kissan ikä, elämäntavat ja persoonallisuus. Kaikki nämä vaikuttavat siihen millaisia aktiviteetteja kissalle kannattaa suunnitella.

Katso lisää vinkkejä kissojen virikeluennolta!

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?