Minkä tahansa toimenpiteen tekeminen kissalle vastoin sen tahtoa on huono idea, sen tietää aina jälkikäteen. Pakottaminen murentaa luottamusta ja kissasta saa tällä tavalla taitavan vastustajan, joka on aina askeleen edellä. Pahimmillaan kissa joutuu pelätä turhaan omistajaansa huonojen käsitelykokemusten jälkeen. Voiko kissalle opettaa omaehtoista käsittelyä?
Kyllä voi! Alkuun pääsee noudattamalla kolmen Koon lähestymistapaa. Kissan kanssa voi luoda vuoropuhelua aivan kuten minkä tahansa eläinlajin kanssa. Vuoropuhelun lähtökohtana on aina se, mitä me haluamme oppia toiselta, ei se mitä haluamme saavuttaa tai saada aikaan. Vuoropuhelun alku lähtee aina uteliaisuudesta ja havainnoinnista.
Kysytään kissalta
Kysyminen tarkoittaa sitä, että pysähdytään hetkeksi miettimään, mitä kissa mahdollisesti suunnitellusta toimenpiteestä ajattelee tai miten kissa sen kokee. On olemassa helpompia ja vaikeampia toimenpiteitä; harjaamisen voi usein tehdä kissalle mukavaksi kun taas vaikkapa silmätippojen laittaminen tai lääkkeen antaminen on kissasta usein järkyttävää.
Puhtaalta pöydältä on helppo aloittaa. On keskimäärin helpompaa opettaa jokin toimenpide kissalle, jos ei ole aiemmin yrittänyt tehdä sitä puoliväkisin ”rauhallisin ja päättäväisin ottein”. Kissalle syntyy yhdestäkin pieleen menneestä tilanteesta voimakas asenne – lisäksi kannattaa muistaa, että pieleen meneminen tai onnistuminen ei tarkoita sitä, saako lääkkeen annettua vai ei, vaan kissan kokemusta tilanteesta. Vaikka omistaja kokisi suurta onnistumista, kun kissa tuli lääkittyä, kissa ei välttämättä jaa tätä tunnetta ja voi seuraavalla kerralla olla todella haastava.
Kissalta kysyminen ei ole kovin vaikeaa. Kysymisen voisi aloittaa vaikkapa siitä, että pohtii mikä syy kissalla on osallistua omaehtoisesti kyseiseen toimenpiteeseen. Syyksi ei kelpaa se, että lääke on annettava tai kynnet leikattava. Kannattaa muistaa, että kissan ei pidä mitään – se on luontokappale, ja meidän vastuulla on rakentaa sille hyvinvointia tukeva asenne hoitotoimenpiteitä kohtaan.
Kunnioitetaan kissaa
Harvemmin mikään menisi pilalle, jos osaisimme luovuttaa paremmin. Edelleen on paljon vanhaa kuormaa siitä, että eläimelle ei saisi antaa periksi. Periksi antaminen on kuitenkin asia, joka vie kouluttamista kaikista nopeiten eteenpäin. Samaan aikaan se on vaikein oppiläksy meille ihmisille, joille on hoettu tätä myyttiä vaikka kuinka pitkään.
Mitä helpommin annat periksi, sitä vähemmän kissasi oppii vastustamaan sinua. Kissalla on aina syy vastusteluun, eikä se vastustele ilman tätä syytä. Meillä on edellytykset tehdä järkiratkaisuja, ja meillä on velvollisuus tehdä ratkaisuja, jotka tukevat kissan hyvinvointia.
Jos osaisimme antaa ajoissa periksi, molemmille osapuolille jäisi tilanteesta vain lievästi karvas maku. Sisukkuus ja periaatteellisuus eläinten kanssa johtaa valitettavan usein tilanteiden kärjistymiseen – kun emme anna periksi, eläimen on pakko koventaa otteitaan.
Kunnioittaminen tarkoittaa sitä, että kun huomaat tilanteen olevan kissalle vaikea, ota heti aikalisä. Mieti, miten voisit helpottaa tilannetta tai lisätä kissan motivaatiota olla hankalassa tilanteessa.
Kiitetään kissaa
Kissalla tulisi olla motivaatio yhteistyöhön. Mistä tätä motivaatiota ammennetaan? Meidän puolella ovat havainnot siitä, että keskimäärin kissa on sosiaalinen eläin, joka arvostaa ihmisensä seuraa. Lisäksi kissa nauttii monista asioista, joita sille järjestämme – näitä ovat esimerkiksi musiikki, lämpö, ruoka, kiipeily ja leikki. Nämä ovat samalla keinoja motivoida kissaa mihin tahansa.
Ilman motivaatiota ei ole mahdollisuutta vuoropuheluun. Kissan motivaatio on kuitenkin edelleen osin tunnistamatonta tai jopa ei-toivottua. Kun kissa löytää keinot kertoa mielipiteitään, se todellakin käyttää niitä. Tämä voi olla ihmiselle jossain määrin kuormittavaa. Hoitotoimet ovat osittain pakollisia ja joka tapauksessa lähes aina niihin liittyy inhottavia elementtejä. Tästä syystä ne ovat suhteen rakentamisen kuninkuuslaji – ei niin, että voittaisit kissan vaan niin, että voittaisit kissan luottamuksen.
Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän
VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi omaehtoisen käsittelyn alkeita kissoille!
VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.