Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Espanjassa tutkittiin, mitä tekijöitä löytyy kissojen tyypillisimpien käytösongelmien taustalta. Yhteensä 336 kissaa erilaisin taustoin sekä 189 kontrollikissaa osallistui tutkimukseen.

Omistajien mukaan yleisin käytösongelma oli aggressiivisuus (47 %), seuraavaksi sisäsiisteysongelmat (39 %) ja näitä hieman harvinaisempia olivat pakko-oireiset käytökset (3,5 %) sekä häiritsevä naukuminen (2,5 %). Käytösongelmien keskiarvo/kissa oli melko korkea; joka kissalla oli 1,1 käytösongelmaa.

Tutkimuksessa löydettiin viisi riskitekijää käytösongelmille:

1) Eläinkaupoista ostetut kissat kehittävät useammin ongelmakäytöksiä kuin muut kissat

2) Täysin sisällä pidettävät kissat ovat alttiimpia ongelmakäytöksille kuin muut

3) Leikkaamattomat naaraskissat olivat aggressiivisempia kuin leikatut

4) Aggressiivinen käytös oli tyypillisintä niissä talouksissa, joissa oli vain yksi kissa

5) Persialaisilla oli muita kissoja useammin sisäsiisteysongelmia

Näiden riskitekijöiden tunnistaminen voi auttaa välttämään ongelmakäytöksiä. Melko monia näistä riskitekijöistä saattaa yhdistää turhautuneisuus ja virikkeettömyys; yksinäinen kissa, jolla ei ole ulkoilumahdollisuuksia voi kehittää monenlaisia ongelmia jo pelkästään tylsyyden takia.

Amat, de la Torre, Fatjo, Mariotti, Van Wijk, Manteca (2009), Potential risk factors associated with feline behaviour problems, Applien animal behaviour science 121: 134-139.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?