Kissojenväliset riidat – tunnista syyt ja helpota tilannetta!

Kissa on sosiaalinen eläin, vaikka sitä on perinteisesti ajateltu erakkona. Kissojenväliset suhteet voivat vaihdella parhaista kavereista vihollisiin ja kaikkea siltä väliltä. Kissojenväliset riidat ovat yksi yleisimmistä syistä ottaa yhteyttä käyttäytymisneuvojaan.

Kissan käyttäytymisessä on paljon mysteerejä

Kissan käyttäytymistä ei tunneta yhtä tarkkaan kuin koiran. Koira on meille ihmisille ehkä helpompi eläin ymmärtää, kun taas kissa ja varsinkin sen sosiaalinen elämä on edelleen kysymysmerkki. Kissa voi olla vaikeasti tulkittava – on vaikea ymmärtää, miksi kissojen välit yhtäkkiä viilenevät vaikka ne ovat eläneet vuosia parhaina kavereina. On myös hankala tietää mikä kissaa mahdollisesti vaivaa kun se alkaa yhtäkkiä stressata.

Kissojen riitojen taustalla voi olla monia syitä

Tyypillisin haaste kissojen välillä on silloin, kun ne eivät vielä tunne toisiaan. Kissa ei suhtaudu lähtökohtaisesti kivalla tavalla kotiinsa tuleviin vieraisiin kissoihin, vaikka se sosiaalinen eläin onkin. Siinä missä koiran on ehkä helppo hyväksyä uusi tulokas, kissalla saattaa kulua paljon aikaa tottumiseen. Ikävin riitatilanne kissojen välillä on reviiririita. Se on ehkä myös haastavin kaikista, koska siinä yleensä talon vanha kissa kokee tulokkaan todella uhkaksi ja omale alueelleen tunkeutujaksi. Tässä kissan motivaatio pitäisi pystyä kääntämään kokonaan toiseksi ja siksi asteittainen tutustuttaminen on ensisijaista. Muita kissojen välisiä riitatilanteita ovat pelästymiset, sukupuolinen aggressiivisuus ja stressin sekä turhautumisen aiheuttamat riidat.

Kissojen riitojen hoito on pääosin stressinhallintaa ja turvan lisäämistä

Usein kissojen välejä hiertävät turvallisuudentunteen puute. On luonnollista, ettei luottamus uuteen tulokkaaseen synny hetkessä ja sekin on luonnollista että jos kaveri yhtäkkiä käyttäytyy kummallisesti, luottoa on vaikea palauttaa. Puutteellinen turvallisuudentunne aiheuttaa kissassa stressiä ja monesti välien korjaaminen lähtee liikkeelle stressinhallinnasta.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä pääset mukaan kysy & vastaa -tilaisuuteen kissojen välisten riitojen hoidosta. Voit lähettää oman kysymyksesi etukäteen tai voit kuunnella koko tilaisuuden jälkikäteen tallenteena.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?