Kohdetyöskentely haltuun: monipuolinen lätkä

Kohteiden kanssa toimiminen on hauskaa ja kehittävää. Eläimelle alkuun täysin merkityksettömästä kohteesta voi saada rakennettua erittäin monipuolisen apuvälineen kaikenlaisten tehtävien harjoitteluun. Kohteiden harjoittelu saattaa kuulostaa kaukaiselta ja tekniseltä, mutta päin vastoin: harjoittelusta on paljon hyötyä arkisissa tilanteissa, kuten esimerkiksi vieraiden ihmisten kohtaamisessa, uloslähtötilanteessa tai vaikka pesutilanteessa.

Mitä on kohdetyöskentely?

Kohdetyöskentelyllä tarkoitetaan sitä, että erilaisten alustojen, pannulappujen ja jumppatyynyjen avulla opetetaan koiralle uusia asioita. Koiran voi esimerkiksi opettaa juoksemaan johonkin paikkaan niin, että koira opetetaan ensin menemään pannulapun päälle ja sitten pannulappua siirretään yhä kauemmas ja lopulta koira osaa juosta kauemmas ilman pannulappuakin.

Arjessa kohteilla voi olla hieman erilainen merkitys kuin harrastuslajeissa. Arjessa kohteista ovat esimerkiksi koiran peti, häkki vaikkapa autossa, matto, sohva, kivi, puistonpenkki tai terassi – kaikkien näiden olemassaolevien kohteiden merkitystä voi korostaa yksinkertaisella harjoittelulla.

Olen itse havainnut suurta hyötyä kohteiden harjoittelusta näissä tilanteissa:

  • Malttia vaativat tilanteet – on selkeämpää pysyä konkreettisesti jonkin päällä kuin esimerkiksi olla hyppimättä ja riekkumatta, kohde selkeyttää myös kouluttajalle tehtävän rakentumista
  • Kun eläimelle pitäisi osata antaa vinkkiä jostain suunnasta – kohteen avulla saadaan aikaan kätevästi ohjaajasta poispäin suuntautuvaa toimintaa, jota päästään vahvistamaan
  • Jännittävissä tai vastustelua aiheuttavissa tilanteissa voi käyttää kohteita apuna – kutsun näitä puolittaisiksi kohteiksi ja niiden tarkoitus on antaa vinkkiä suunnasta

Kohteiden kanssa voi kehittää hauskoja pelejä

Kohteina käytetään tyypillisesti jotain lätkää tai alustaa ja niille voi alkaa muodostaa erilaisia merkityksiä. Itse käytän isoa mattoa taukopaikkana ja pienempiä lätkiä toiminnallisina kohteina. Kohdeharjoittelussa kivaa on se, että mennään asenne edellä. Kaikesta lätkään suuntautuvasta toiminnasta kannattaa palkita, eikä tarvitse vaikeilla yhtään!

Alkuun voi harjoitella pelkästään lätkälle menemistä, siinä pysymisen voi hoitaa myöhemmin – pääasia on harjoittelussa se, että saadaan aikaan onnistumisia ilman paineen tunnetta tai tukalan tuntuisia taukoja tai toisaalta turhautumista aiheuttavaa odottelua. Alkuun pääsee sillä, että palkitsee koiraa aina kun se liikkuu kohti lätkää tai alustaa. Vähitellen alustaa voi alkaa siirtää, jotta saa varmuutta sille hakeutumiseen

Alustaharjoittelussa on sekin hyvä puoli, että kyseessä ei ole mikään virallinen laji, eikä kukaan tule kyselemään, miksi harjoittelet niin tai näin. Alustatreeni on loistava testilaboratorio esimerkiksi hyvän palkkion löytämiseen tai koiran havainnointiin – kyseessä on muita tehtäviä helpottava tukitaito, joten tyyli harjoitteluun on täysin vapaa!

Lätkän kanssa treenaamisen ei tarvitse suinkaan olla sitä, että aina palkitaan lätkän päälle ja että lätkälle meneminen olisi aina yksi erillinen suoritus. Sen voi ja se kannattaa sulauttaa osaksi monipuolista harjoittelua, jolloin kohteelle saadaan helposti ja nopeasti rakennettua arvoa ja se alkaa toimia apuna monissa erilaisissa tilanteissa!


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

Katso koko video liittymällä jäseneksi! Näet myös kaikki yli 200 aiemmin julkaistua videota. VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan podcastit, saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääset suljettuun fb-ryhmään!

VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan vuoden ajan kaikki podcastit ja luennot, näet kaikki treenivideot, saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääset suljettuun fb-ryhmään!

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?