Koira elää hajujen maailmassa – miten haistelun saa aisoihin hallilla?

Koira haistelee hallin lattiaa ja merkkailee nurkkiin? Onko koiran keskittymiskyky heikko silloin kun on paljon hajuja? Treenihallilla on usein vanhoja merkkauksia sekä lattialla voi olla herkkujen jäämiä sekä muita tahroja, joihin koira helposti jää kiinni. Tämä on koiralle normaalia toimintaa, eikä siitä pitäisi joutua koiraa komentamaan.

Hallilla ei haistella?

Nollatoleranssi on yksi tapa, jota en itse pidä kovin hyvänä. Koira voi kyllä oppia ja oppiikin, että sisällä ei ole toivottavaa haistella ja ulkona taas on. Tässä on kuitenkin riskinä se, että jos koiran kuitenkin tekee mieli haistella, vaikka se ei haistele, osa sen huomiosta menee haistelun ajattelemiseen. Tämä taas näkyy joko motivaation heikkenemisenä tai konfliktin rakentumisena. Konfliktissa koira saattaa muuttua ylivireiseksi tai matalavireiseksi, se voi kehittää sijaistoimintoja tai reagoida stressillä. Konflikti on aina huono asia harrastuksessa, koska se heikentää koiran suorituskykyä ja keskittymistä.

Palkan arvon nostatus?

Minä olen päästänyt suustani nämä sanat joskus: älä anna sille ruokaa niin se syö treeneissä helpommin. Noh, perustarpeilla kikkailu ei mielestäni ole asianmukaista ja jokainen poikakoiran omistaja tietää, että koira ei muutenkaan meinaa syödä mitään kun nartuilla on juoksut – nälättäminen ei ole koiraystävällinen ratkaisu. Toisaalta palkan arvoa voi yrittää nostattaa kierrostamalla koiraa niin, että sillä on silmät punaisina ja kieli rullalla jo ennen kentälle saapumista. Tämä saattaa joskus toimia, mutta en pidä sitä kestävänä tapana, koska siinä koira lietsotaan tilaan, jossa se ei havainnoi hajuja, mutta missä koiran aito motivaatio on kun kierrokset laskevat?

Paineistamisen kierre?

Kun haistelu on treenitilanteissa niin ei-toivottu toiminta, siihen melkein aina jollain tavalla puututaan. Joku laittaa jalkansa hajun päälle, toinen pitää pannasta kiinni ja kolmas vie koiran suoraan häkkiin tai autoon. Kuitenkin haistelussa voi joskus olla kyse muustakin kuin hajujen ihanuudesta. Haistelu voi olla koiran tapa ottaa aikaa ja tilaa. Jos haisteluun aina puuttuu mustana pilvenä seisova ohjaaja, haisteluoire saattaa pahentua ja kasvaa konfliktiksi.

Tilaa ja häiriöitä haltuun koiran ehdoilla

Mielestäni koiralle pitäisi opettaa konsepti, jolla se saa tilan haltuun missä tahansa. Tätä usein vastustetaan sillä, että ei kokeissakaan ole tällaista mahdollisuutta. Kokeissa ei ole mahdollisuutta myöskään palkita koiraa, mikä monesti unohtuu. Me itse päätämme mitä harjoituksissa tapahtuu, ja aika harvaa asiaa pystyy tai kannattaa toteuttaa viikkotreeneissä täysin samalla tavalla kuin kokeissa. Mikäli haistelu on sellainen teema, jonka pariin palaat tahtomattasi yhä uudelleen ja uudelleen, kannattaa pohtia olisiko joku parempi tapa käsitellä sitä kuin nykyiset keinot.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi haisteluhaasteen ratkomista treenihallissa sallivan asenteen kautta. Videolla näytän, miten haistelun voi liittää tila haltuun-konseptiin.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?