Koira innostuu ihmisistä – miten estää koiraa hyppimästä?

Moni koira rakastaa ihmisiä ja haluaa tervehtiä heitä vuolaasti. Tämä on sinänsä positiivinen ja toivottu piirre koirissa, monesti sosiaalistaminen tähtää siihen, että koira kokee ihmisten kanssa olemisen mielekkäänä ja nauttii siitä. Kuitenkin ihmisten tervehtimiseen liittyvät lieveilmiöt kuten hyppiminen tuovat tilanteisiin painetta ja häpeää.

Miksi koira hyppii ihmistä vasten?

Koira voi hyppiä ihmistä vasten esimerkiksi siksi, että on innoissaan. Hyppiminen ei sinänsä ole vaarallista, sitä voi verrata tilanteeseen, jossa koira ottaa treenikassista pallon ja juoksee sen kanssa hallia ympäri. Kuitenkin meidän silmissä asia on vaarallinen – voi tulla tahroja ja reikiä vaatteisiin ja mikä pahinta, hyppiminen voi lisääntyä seuraavalla kerralla. Ihmisiä vasten hyppivä koira on usein avoin ja sosiaalinen, ja sitä ei kannata pilata komentamalla ja vaikeilemalla.

Ihanat, kielletyt ihmiset

Usein ihmisistä innostuvaa koiraa aletaan hillitä ja sitä ei päästetä toteuttamaan itseään. Tämä kuulostaa sinänsä loogiselta, mutta ongelma on se, että estäminen ja poispäin vieminen voivat nostattaa koirassa turhautumista, joka taas altistaa lisää hyppimiselle. Se, että joku asia on kiellettyä tai estettyä, tekee asiasta usein houkuttelevaa. Sen sijaan, että asettuu vastustamaan koiraa, kannattaisi poistaa konfliktia ja alkaa estäjästä mahdollistajaksi. Mitä enemmän koiraa estää hyppimästä, sitä enemmän koira usein haluaa hyppiä. Koulutuksen kannalta on tärkeää tunnistaa juuri se, mitä koira tilanteessa haluaa.

Harjoittele kohtaamisia monipuolisesti

Ongelma ihmisten tervehtimisessä on monesti se, että harjoittelemme niitä liian yksipuoleisesti ja muottiin pakottamalla. Emme osaa tunnistaa arkipäivän muita harjoitustilanteita ja hyödyntää niitä ja se taas johtaa siihen, että koira joutuu liian haastaviin tilanteisiin, eikä sen fokus käänny, kuten toivoisimme. Harjoittelusta voi ottaa erikseen treenattaviksi osiksi esimerkiksi itse tervehtimistilanteen sekä ihmisen luo vapautuksen tai malttiharjoittelun ja moikkaamistekniikan.

Tyypillisimmät virheet ihmisten kohtaamisessa

Tyypillisesti virheet harjoittelussa liittyvät motivaatioon ja fokukseen sekä rauhallisuuden korostamiseen motivaation sijaan. Ensinnäkin, monesti ajatellaan että palkitaan koiraa ”oikeasta” tervehtimisestä nameilla. Tästä on hyötyä harjoittelussa, mutta oikeissa tilanteissa koiraa ei namit kiinnosta, vaan fokus menee ihmiseen. Tästä johtuen koiraa lähdetään viemään poispäin, mikä on seuraava virhe – se vain nostaa koiran turhautumista entisestään ja altistaa hyppimiselle. Yleinen virheajatus on myös se, että odotetaan että koira rauhoittuu ja sitten päästetään se ihmistä lähemmäs – koiralle rauhoittuminen ei ole kovin konkreettinen asia ja vähäinenkin rauhoittuminen karisee kun lähestytään ihmistä.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä pääset kuulemaan kysy & vastaa -tallenteen innokkaiden koirien ihmistreeneistä konkreettisten vinkkien kera.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?