Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Koiranpentuja ja sudenpentuja kasvatettiin ja sosiaalistettiin samalla tavalla ihmisten kanssa. Sitten pentuja vertailtiin keskenään erilaisissa testeissä.

Aktiivisuudeltaan koiran- ja sudenpennut olivat melko samalla tasolla. Sudenpennut pitivät mielellään hieman etäisyyttä hoitajaansa, kun taas koiranpennut halusivat olla lähellä hoitajaansa. Koiranpennuilla oli käytössä enemmän erilaisia signaaleja, joista saattoi olla hyötyä sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Tällaisia ovat mm. hännän heiluttaminen, vinkuminen ja muu ääntely ja ihmisen kasvoihin tuijottaminen.

Sudenpennut taas osoittivat enemmän aggressiivista käytöstä tuttua koehenkilöä kohtaan ja olivat muutenkin välttelevämpiä.

Vaikka susilla ja koirilla oli täysin identtiset olot ja samanlainen sosiaalistuminen ihmisympäristössä, niillä oli huomattavia käyttäytymiseroja etenkin vuorovaikutuksessa ihmisiin.

Koirat eivät ole susia eivätkä sudet koiria.

Casci et al. (2005), Species-specific differences and similarities in the behavior of hand-raised dog and wolf pups in social situations with humans, Developmental Psychobiology Volume 47, Issue 2, pages 111–122.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?