Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Ihmisen paras ystävä. Todellakin.

Viime aikoina on ollut esillä tutkimus, jonka mukaan on oletettavaa, että koira tuntee kuten ihmislapsi. Nou shit sherlock? Todella terävää päättelyä. Että eläimillä olisi tunteet?

Kaikki, jotka ovat eläinten kanssa enemmän tekemisissä, tietävät, että eläimillä on tunteet. Tämä on asia, jossa tiede kompastuu omaan nokkeluuteensa. Oletus on, että vain ihminen tuntee. Jos väität, että muutkin elolliset tuntevat, sinun pitää todistaa se tieteellisesti.

Kaikki, mitä tiedetään ihmisestä, on tutkittu eläimillä. Ihminen on eläin. Tästä voisi päätellä,  että eläimet ovat muiltakin osin samankaltaisia kuin ihmiset. Minusta pitäisi todistaa tieteellisesti, jos väittää, että eläimillä ei ole tunteita.

Kumpikin todistaminen on yhtä vaikeaa. Tutkitaan “älykkyyttä”, häntätumakkeita, kommunikaatiota, hännänpurentaa ynnä muuta. Ei tästä taida valmista tulla. Niin kauan, kun voi väittää, että eläimet eivät tunne tai ne ovat jotenkin tyhmiä, voidaan perustella surkeat olosuhteet ja huono käsittely. Hei, kamoon se on vain koira. Ei se nyt sentään ihminen ole.

No, joka tapauksessa. Tutkimuksen mukaan koirat haluavat auttaa ihmisiä, vaikkei niitä ole siihen koulutettu. Tutkimustilanteessa koira avasi ihmiselle oven, kun ihminen vain pystyi ilmaisemaan koiralle, mikä hänen päämääränsä on. Koirat avasivat ihmisille ovia yhtä usein kuin itselleen ja jatkoivat ovien avaamista, vaikka niitä ei palkittu. Siis kaikki tämä ilman mitään Operanttia Ehdollistamista.

Ja kysymys kuuluu, minkä ihmeen takia?

Applied Animal Behaviour ScienceSeptember 2013.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?