Koira pelkää raketteja – mikä avuksi jos koira on ”paukkuarka”?

Rakettipelko ja kovien äänien pelko ovat yleisiä koirilla. Osa koirista pelkää kovia ääniä pennusta asti, ja osalle koirista pelko kehittyy vasta aikuisiällä. Mikäli pelko alkaa yllättäen, kannattaa koira käyttää aina eläinlääkärissä, jotta kipujen vaikutus voidaan sulkea pois. Eri lähteiden mukaan jopa puolet koirista pelkää ilotulituksia, joten kyseessä ei ole mikään pieni koirien hyvinvointia haittaava ongelma – onneksi ilotulitukset ovat kohtuullisen harvinaisia. Harmi kyllä moni koira alkaa siirtää pelkoa myös ukonilmaan, pimeyteen ja vaikkapa lumiauroihin, mikä tekee ongelmasta haastavan.

Mistä tietää, pelkääkö koira raketteja?

Etukäteen koirasta ei voi ennustaa, tuleeko se pelkäämään raketteja. Lähtökohtaisesti ilotulitus on koiralle hankala, koska se ei pysty kunnolla paikallistamaan äänten ja muiden aistiärsykkeiden lähdettä, varsinkaan kun koira vanhenee. Koiran kannalta on vähemmän stressaavaa pelätä jotakin konkreettista kohdetta, kuten pölynimuria, kuin raketteja. Kun pelolla on selkeä kohde, sen hallinta on helpompaa. Vaikka koira olisi reipas ja peloton muissa tilanteissa, rakettien pelko voi tulla yllättävän voimakkaana ja yllättävänä kenelle tahansa koiralle. Tästä syystä suosittelen, että kaikkien koirien kanssa varaudutaan uuteenvuoteen, aivan kuin ne olisivat ”paukkuarkoja”.

Jos koiralla on kokemus paukuttelusta tai samankaltaisesta tilanteesta, voi erilaisten reaktioiden voimakkuus kertoa pelon voimakkuudesta. Myös palautumisaika on oleellinen tieto – koiran hyvinvointia haittaa enemmän se, että ulkoilu jää pelon takia kuukauden tauolle kuin se, että se viettää yhden illan saunan lauteiden alla ja on seuraavana päivänä oma itsensä.

Tyypillisiä reaktioita, joista voi päätellä koiran pelkoa:

 • Koira vapisee tai tärisee
 • Koira ravaa levottomasti ympäri asuntoa, esimerkiksi ikkunoiden ja ovien välillä
 • Koira läähättää, vaikka sillä ei ole kuuma tai kuolaa
 • Häntä on koipien välissä, korvat takana tai liiskana ja silmät laajoina
 • Koira tukeutuu ihmiseen, haluaa tukea ja syliin
 • Koira piiloutuu kylpyhuoneeseen, komeroon tai saunaan
 • Koira ”jäätyy” paikoilleen
 • Koira ääntelee epätyypillisesti
 • Koira yrittää paeta, säpsähtelee
 • Koira kaivaa, tuhoaa, pissaa tai muuta vastaavaa

Miten selviytyä uudenvuoden paukuttelusta koiran kanssa?

Mikäli kyseessä on koira, joka pelkää raketteja ja koiran reaktio on voimakas, kannattaa pohtia voiko uudenvuoden viettää jossain, jossa ei pauku. Kerran vuodessa tapahtuvaa pauketta on usein helpompi välttää kuin yrittää koiraa siihen valmistella. Kannattaa kysyä eläinlääkäriltä myös lääkeapua raketteja pelkäävälle koiralle. Lääkkeet on hyvä pyytää ajoissa, samoin kuin kaikki mahdolliset muut lisäravinteet olisi hyvä ostaa reilusti etukäteen ja ottaa käyttöön.

Mikäli kyseessä on koira, joka ei merkittävästi pelkää raketteja, tai pentu, jolla on vielä paukuttelut kokematta, kannattaa valmistella koiraa uudenvuoden aattoon kotona. Vaikka koira ei vaikuta pelkäävän, siitä huolimatta kannattaa tehdä valmisteluja ja pysyä hyvin suunnitellussa alkuperäisessä suunnitelmassa. Uudenvuoden tilannetta täytyy miettiä kokonaisuutena, ei pelkästään koiran kannalta. Pohdittavia asioita ovat esimerkiksi:

 • Onko paikalla vain oma perhe, vai myös muita ihmisiä (ja/tai eläimiä)
 • Miten päivän ja illan ohjelma poikkeaa arjen rutiinista?
 • Ovatko ihmiset arkifiiliksissä vai juhlatunnelmissa?
 • Onko osa ihmisistä humalassa? Onko paikalla selvä aikuinen henkilö?

Jos et tiedä, miten koirasi suhtautuu paukkuihin, ketään ei haittaa jos varaudut uuteenvuoteen huolella – ei kannata kokeilla vaan mieluummin varautua ja suojata koiraa kunnolla.

Kannattaako koiralle soittaa ilotulituksen ääniä ennakkoon?

Mielestäni lähtökohtaisesti ei kannata. Useimmat ihmiset tietävät jo entuudesta, jos koira reagoi voimakkaasti ääniin, kuten telkkarista tulevaan kovaan ääneen tai vaikkapa ulkona kuuluviin ääniin. Puhelimen tai tietokoneen kautta soitetut äänet ovat usein hyvin erilaisia kuin oikeat ilotulituksen äänet. Lisäksi puhelimesta soitettuna koira pystyy paikallistamaan helpommin äänen lähteen, mitä se ei rakettien kohdalla pysty tekemään.

Yksi iso ongelma äänien soittamisessa on ihmisen mahdollinen stressi, joka voi saastuttaa tilanteen – en itse ainakaan nauti ilotulituksen äänten kuuntelusta ja koen sen jopa stressaavaksi. Jos haluaisin luoda rentouttavan hetken, kuuntelisin koiran kanssa mieluummin musiikkia kuin pauketta. Stressaantuneen ja huolissaan olevan ihmisen vaikutusta koiran koulutukseen ei ole käsittääkseni tutkittu, mutta oma kokemukseni on se, että mitä stressaavampaa harjoittelu on ihmiselle, sitä vähemmän koira edistyy. Pahimmillaan tulee luoneeksi yhteisen huolihetken koiran kanssa, joka sitten kärjistyy uudenvuoden aattona.

Toinen haaste äänien kuuntelussa etukäteen on se, että mitä tehdä jos koira kuitenkin reagoi. Tai mitä jos se näyttää rauhalliselta, mutta jännittyy kuitenkin pinnan alla? Mielestäni ihmisiä kannustetaan aivan liian heppoisesti altistamaan eläimiä potentiaalisesti eläintä sekä ihmistä stressaaville ärsykkeille ja uskon että monessa tapauksessa hyvä tarkoitus toimii itseään vastaan. Ääniin altistamisessa on se periaate, että eläimen ei pidä noteerata ääntä mitenkään, silloin voi sanoa että edistystä tapahtuu. Tämä taas on ihmiselle haastavaa, mielellään nostetaan ääntä siihen tasoon, että tulee joku pieni reaktio, ja se taas ei edistä harjoittelua.

Yksi ongelma ääniin altistuksessa on se, että sitä pidetään ainoana tai tärkeimpänä ”hoitokeinona”, jolloin sen painoarvo tulee suureksi ja muut, mahdollisesti tehokkaammat tavat auttaa koiraa jäävät sen varjoon. Kun ihmisiltä tutkimuksessa kysyttiin, mikä keino oli tehokkain koiran ilotulituspelon hoidossa, tehokkain oli koiran palkitseminen hetkessä, äänen kuuluttua. Myös rentoutusharjoittelu oli tehokasta. Kyselyt ovat aina hieman haastavia tutkimuksia, mutta mielestäni tulosten perusteella voi nostaa esiin sen, että sosiaalinen tuki ja koiran huomioiminen hetkessä sekä toisaalta itse tilanteen ulkopuolella harjoitellut asiat toimivat hyvin.

Pelkäävää koiraa saa ja pitää tukea

Moni koira pyrkii peloissaan syliin tai ihmisen lähelle. Meille on taas vuosikymmenten ajan opetettu, että koiran pelkoa ei saa ”vahvistaa” hyysäämällä, huomioimalla tai varsinkaan palkitsemalla koiraa. Tämä vanha oppi ei pidä paikkaansa, vaan päin vastoin, koira hyötyy sosiaalisesta tuesta, jota se saa omistajaltaan. Koiralle voi järjestää mielekästä tekemistä jos sitä pelottaa, tekemisen kautta koira voikin rentoutua ja pärjätä tilanteessa paremmin. Ongelma koiran tukemisessa uudenvuodenaattona voi olla se, että ihminen ei ole oma itsensä, vaan on esimerkiksi humalassa – tämä voi toki pahentaa koiran tilannetta.

Jos koirasi siis pyytää syliin tai tulee viereen, voit aivan hyvin rapsuttaa sitä ja tätä kautta ilmentää että tilanteessa ei ole pelättävää. Sinun ei tarvitse hylätä koiraa pelon hetkellä kun sillä on vaikeaa. Voit myös kokeilla (ja etukäteen rakentaa) erilaisia ankkureita ja tilanteita, joiden avulla koirasi pystyy rentoutumaan tehokkaammin. Rentoutumiseen on monta reittiä, ja itse en ajattele, että koiran palkitseminen namien avulla ”rauhoittumisesta” sopisi monellekaan koiralle. Sen sijaan rentoutuminen toiminnan kautta sopii kaikille koirille!


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa kerron miten voit viikko-pari etukäteen valmistautua ilotulitukseen koiran kanssa. Saat konkreettiset ohjeet siihen, mitä kaikkea voit harjoitella etukäteen ja miten. Käyn läpi, miten koiralle voi luoda ja opettaa turvapaikan, miten koiraa voi opettaa rentoutumaan ja mitä muuta voi tehdä uudenvuoden varalta.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!


Haluatko tiedon uusista artikkeleista ja kursseista sekä alennuskuponkeja?


Mitä mielessä?