Kun koira turhautuu – mistä on kyse?

Pentu heittäytyy maahan, puree hihnaa tai saa demonikohtauksen lenkillä? Aikuinen koira vinkuu ja komentaa haukkumalla tai tervehtii vastaantulijat vinkumisella ja ulinalla? Koiran turhautumisella on monia erilaisia ilmenemismuotoja, ja turhautuminen itsessään ilmentää konfliktia. Koira haluaa tehdä jotain tai mennä johonkin ja samaan aikaan joku (yleensä taluttaja) estää sitä. Tästä nousee konflikti, joka purkautuu joskus rajullakin tavalla.

Turhautumiseen liittyy usein kiihtymys

Koira voi turhautuessaan kiihtyä voimakkaasti ja kiihtymys voi purkautua haukkumisena tai muunlaisena ääntelynä. Turhautunutta koiraa voi olla mahdotonta rauhoittaa kun tilanne on päällä, eikä turhautunut koira ole välttämättä kovin harkitsevassa tilassa. Koira saattaa kiihtyneenä napata taluttajaa lahkeesta, eikä kyse ole kovin tiedostetusta toiminnasta.

On tärkeää tiedostaa koiran tunne toiminnan taustalla. Vaikka tunteen tunnistaminen on aina osittain arvaus, se auttaa meitä ratkaisemaan ongelman taustalta asti, jolloin ei tarvitse tyytyä peittämään oireita. Turhautuminen leimataan usein vireongelmaksi, mikä on mielestäni hankalaa, koska vireen madaltaminen ei ota huomioon turhautumisen aiheuttamaa ristiriitaa ja näin ollen se ei ratkaise kiihtymystä.

Rauhoittuminen ei ole ratkaisu turhautumisen aiheuttamaan kiihtymiseen

Miten koiran saa rauhoittumaan? Rauhoittumisharjoituksia koirille? Miten palkitsen koiraani niin että se rauhoittuu? Mikä on rauhoittava palkka? Miten koiran saa olemaan hiljaa?

Tämäntyyppisiä kysymyksiä nousee pintaan kun koira kiihtyy herkästi turhautumisen johdosta. Itse ajattelen, että rauhoittuminen on lopputulos, ei hoitokeino – itse asiassa turhautuneen koiran ”väkisin” rauhoittaminen on vaikeaa. Turhautumiseen toimii parhaiten konfliktinpurku, josta usein seuraa itsestään rauhoittuminen.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

Turhautumista ja sen aiheuttamaa kiihtymistä käsitellään VIP-jäsenten illassa maanantaina 18.7. Käydään läpi keskustellen konkreettisia tilanteita ja erilaisia lähestymistapoja niihin. Pääset mukaan alla olevan linkin kautta maanantaina klo 18 ja sen jälkeen voit kuunnella zoomin tallenteena, linkki tulee tälle samalle sivulle!

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?