Koiran eroahdistus – mitä tehdä kun koiria on enemmän kuin yksi?

koiran eroahdistus

Koiran eroahdistus oireilee monella tavalla

Koiran eroahdistus on yksi tyypillisimmistä ongelmista. Eroahdistuksen oireet vaihtelevat yksilöittäin ja yleensä eroahdistus haittaa koko perheen elämää. Koira voi kärsiä eroahdistuksesta, vaikka sillä olisi koirakavereita. Koiran eroahdistus oireilee yleensä näin:

  • Koira haukkuu yksin jäädessään
  • Koira ulvoo yksin kotona
  • Koira läähättää
  • Koira tärisee
  • Koira ei syö
  • Koira tuhoaa tavaroita
  • Koira syö sohvaa ja huonekaluja

Auttaako koirakaveri eroahdistukseen?

Monesti ratkaisuksi eroahdistukseen esitetään toisen koiran hankkimista. Joillekin koirille kaverista on suuri apu, mutta ei kaikille. Tämä on tuttua niille, joilla on useampi kuin yksi koira ja joilla siitä huolimatta esiintyy eroahdistusta.

Koirat ovat yksilöitä ja niillä on erilaisia syitä eroahdistuksen taustalla. Toinen kiintyy eniten ihmisiin ja toisella taas koirakaveri on tärkeintä maailmassa. Eroahdistuksen hoidossa tärkeää on tunnistaa koiran yksilölliset piirteet ja auttaa sitä juuri sopivalla tavalla.

On mahdollista, että koirakaveri helpottaa yksinolo-ongelmaa. On myös mahdollista, että se ei vaikuta millään tavalla eroahdistukseen. Sekin on mielenkiintoista, että samassa taloudessa voi asua koiria, joilla on eroahdistusta ja koiria, joilla ei ole eroahdistusta. Tämä viittaa siihen, että kyseessä on enemmänkin koiran alttius ja piirre kuin omistajan ”huonous”.

Miten toimia, jos koiria on useampia?

Eroahdistuksen hoito on monikoiratalouksissa usein melkoista palapeliä. Yhden koiran kanssa harjoittelu ja hallinnointi on yksinkertaisempaa, koska variaatioita on vähemmän. Monen koiran kanssa joutuu pohtimaan esimerkiksi sitä, ovatko koirat yksin ollessaan samassa vai eri tilassa ja onko niillä näköyhteys toisiinsa vai ei.

Monikoiratalouksissa eroahdistuksen syiden etsiminen voi olla haastavaa, kun saattaa olla, että toinen koira, joka ei itse kärsi eroahdistuksesta, lietsoo toisen koiran paniikkiin. Kahden tai useamman koiran talouksissa eroahdistus on huomattavasti monipuolisempi haaste kuin yhden koiran talouksissa.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

Liity VIP-jäseneksi, niin pääset kuuntelemaan vartin mittaisen podcastin koiran turvallisuudentunteesta yksinolotreenien ja monikoiratalouden näkökulmasta. Käyn läpi, millä tavoilla koiran turvallisuudentunnetta voi lisätä silloin kun koiria on kotona useampi kuin yksi.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki muut aiemmin julkaistut videot ja podcastit sekä tulevat vuoden ajan! Pääset lisäksi suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Haukunestopanta – pikaratkaisu vai stressinaiheuttaja?

Koiran eroahdistus stressaa sekä koiraa että omistajaa

Tuloksellinen yksinoloharjoittelu on arjen tuunaamista ja kokonaisuuden havainnointia

 

Mitä mielessä?