Koiran itsehillintä voi olla kuluva luonnonvara

Harrastuksissa ja koiralajeissa keskitytään suoritukseen ja sen harjoitteluun. Oma näkökulmani ja kiinnostuksen kohteeni on lajien suhteen kaikki se, mikä taustalla vaikuttaa ja toisaalta kaikki se, mitä tapahtuu esimerkiksi koepäivän aikana kehän tai suorituksen ulkopuolella. Suorituksen kasaamiseen löytyy paljon työkaluja ja valtava määrä osaamista, mutta joskus voisi olla tarpeellista zoomata ja etäännyttää pikku nippeleistä kokonaisuuteen.

Aloitan tällä kirjoituksella sarjan, jossa käyn läpi omasta mielestäni tärkeimpiä harrastuskoiran rakennuspalikoita hyvää suoritusta silmälläpitäen. Olen itse muovaillut nämä rakennuspalikat omalla kotikentälläni, eli asiakkaiden haastavien tilanteiden kautta. Samat asiat vaikuttavat suorituksen taustalla, oli kyse sitten kotikoirasta tai kisakoirasta. Yhä enemmän olen kiinnostunut koiran arjesta, sen aikabudjetista, sen harrastuksista, unenlaadusta, ylipäänsä sen elämästä ja siitä miten koira itse sen kokee.

Nämä isot asiat vaikuttavat niin paljon taustalla, että niitä ei voi sivuuttaa. Isot asiat eivät ole mitattavissa kunnossa – ei kunnossa -janalla, vaan kaikki on suhteutettava koiran omaan kokemukseen. Ei siis ole olemassa mitään lukujärjestystä, jonka mukaan eläessä koiran suorituskyky olisi parhaimmillaan.

Koiran itsehillintä on erittäin kiinnostava asia. Siitä olen ollut itsekin useampaa mieltä ja tulen varmasti muuttamaan näkökulmaani jatkossakin. Mikäli itsehillintää ajattelee taitona, kouluttaja käärii helposti jo hihoja ylös ja ajattelee että helppo homma – jos haluat lisää itsehillintää, niin ilman muuta vahvistat sitä harjoittelemalla. Tätä mieltä olin pitkään ja se johti siihen, että koiran elämä oli kohta pelkkää itsehillintää – koiran kiihtymistä pyrittiin estämään hinnalla millä hyvänsä ja kaikki mahdolliset arjen tilanteet käännettiin ”itsehillintää tukeviksi”: autosta vain luvalla, halliin naru löysänä ja niin edelleen.

Monille koirille tämä menettely toimiikin aivan loistavasti. Seikka, jota en osannut ottaa huomioon, oli kuplinta pinnan alla ja mahdollinen kasautuva turhautuminen. Huomasin, että aina itsehillinnän lihas ei kasva harjoittelulla vaan levossa. Omasta mielestäni harjoitin itsehillintää, mutta koiran mielestä ankeutin ja nillitin ja uhkasin kivojen asioiden menettämisellä useita kertoja päivässä. Mitä tämä tekee koiran mielialalle? Koira, jolla on jo konflikti esimerkiksi harjoitteluun, ei vastannut välttämättä kovin hyvin itsehillintätreeneihin.

Konfliktia ei siis kannata korjata konfliktia lisäämällä vaan poistamalla esteitä ja vstakkainasettelua. Tästä päästään toiseen itsehillintää koskevaan haasteeseen, jota en tajunnut kun opetin edellä mainittuja harjoituksia. Onko koiran itsehillintä siis koiran omaehtoista itsehillintää ja omia päätöksiä, joita koira tekee aidosta motivaatiosta? Vai onko koiran itsehillintä sittenkin ohjaajan hallintaa? Tässä oleellinen ero on ehkä se, että kokeeko koira olevansa tai onko se käskyn alla vai vapaa toimimaan miten haluaa.

Tunnistan nyt, miten nimitin itsehillintäharjoituksiksi sellaisia harjoituksia, joissa tarkoitus oli lisätä ohjaajan hallintaa välittämättä siitä, mitä koira halusi itse. Koiraan vaikuttaa hyvin paljon taluttaja tai ohjaaja, jolla melkein aina on kontrolli ja valta tilanteessa – joko henkinen tai fyysinen, yleensä molemmat.

Nykyään en välitä sellaisista itsehillintäharjoituksista, mitä aiemmin tein. Nyt ajattelen, että itsehillintä syntyy vain aidon motivaation päälle ja että jatkuva hilllintä tai hallinta väsyttää koiraa ja voi lisätä riskiä siihen, että paukut on jo käytetty ennen kehään menoa tai suoritusta. Ja tätä ei tietenkään kukaan halua. Opetettujen vihjeiden toteuttaminen kisatilanteessa edellyttää luultavasti itsehillintää. Jotta koira haluaisi käyttää itsehillinnän siellä missä sitä tarvitaan, ihminen joutuu luultavasti miettimään kisapäivää hieman eri näkökulmasta.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa avaan sitä, miten koiran itsehillintää voi toisaalta säästää oikeisiin paikkoihin ja toisaalta kehittää jos se on tarpeen. Esimerkkeinä videolla käytän lenkkeilytilannetta ja treeni/suoritustilannetta hallissa.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?