Koiran koulutus – sanojen merkitys ja käyttö

Koiran koulutus mielletään helposti joksikin sellaiseksi toiminnaksi, jossa koiralle opetetaan erilaisia tehtäviä esimerkiksi koulutuskentällä. Tilanteisiin liittyy sellainen ajatus, että ihminen on kouluttaja ja koira oppija, ja koiralle opetetaan erilaisia sanoja, joista se osaa suorittaa tietyn tehtävän. Sanat koiran koulutuksessa mielletään usein käskyiksi tai vihjeiksi, ja ns turhaa höpöttämistä pidetään usein koiran kannalta merkityksettömänä asiana. Sen sijaan äänensävystä puhutaan paljon, perinteisesti on ajateltu ehkä, että äänensävy merkitsee koiralle enemmän kuin sanan sisältö. Toki näin varmasti onkin, on eri asia karjua vihaisesti ja iloiseen sävyyn.

Koiran koulutus ja sanojen merkitys

Koira oppii merkityksellisiä sanoja, vaikka niitä ei sille erikseen opeteta. Tämä kertoo koiran loistavasta kyvystä lukea ihmisiä ja toisaalta yhdistää sana ja siitä seuraava toiminta, vaikka sana esiintyisi puheen seassa. Kun koira kuulee lauseen keskellä vaikkapa sanan ruoka, ulos, lenkille, pitäiskö tai jonkun muun itselleen merkityksellisen sanan, se pomppaa toiveikkaana ylös. Osa ihmisistä ajattelee että tämä on haitallista, itse taas ajattelen että tämä on mahtavaa. Mieti sitä riemun tunnetta, kun kuuntelet koko viikon vierasta kieltä lomareissulla ja yhtäkkiä joku täräyttää jonkun kirosanan suomeksi.

Joku voi ajatella, että sanoja pitäisi käyttää säästeliäästi ja vain vihjeinä, eli ns. käskyinä. Monesti pelätään, että sanat menettävät merkitystään kun niitä hoetaan. Tämä on totta, mutta tietyt sanat eivät vesity, vaikka niitä tarkoituksella yritettäisi vesittää – koira on mestari yhdistämään sanan ja kontekstin. Minusta sanoilla on paljon potentiaalia koiran elämässä ja hyvinvoinnissa, eikä niiden tarvitse rajoittua pelkästään vihjeisiin, eli siihen että sanalla sanotaan mitä koiran halutaan seuraavaksi tekevän. Sanoilla voi lisätä turvaa ja ennakoitavuutta, sanoilla voi kuitata tilanteita ja tallentaa toivottuja ilmiöitä.

Sanat helpottavat arkea

Tyypillinen esimerkki merkityksellisistä sanoista ilman sen kummempaa (tietoista) opettamista on vaikkapa se, että kotoa lähtiessä sanotaan (ehkä hiukan valheellisesti) että mennään käymään kaupassa. Mikäli tämä sana helpottaa tilannetta, eli jos koira jää helposti odottelemaan, voi siitä päätellä, että sanalle on muodostunut merkitys. Koira siis ymmärtää, mitä kaupassa käyminen sille itselleen merkitsee: turvaa, varmuutta kotiinpaluusta ja mahdollisesti lepäämistä yksin kotona.

Tämä tilanne on oivallinen esimerkki siitä, miten tärkeitä sanat ovat ja miten paljon niissä on voimaa. Pelkkä sana ja sen hokeminen ei tuota toivottua tulosta, vaan sanat pitäisi aina liittää tiettyihin tilanteisiin. Meidän on joskus vaikea ottaa niin sanottuja nimeäviä sanoja käyttöön, kun olemme oppineet vihjeistävien sanojen käytön tärkeyden. Tämä tarkoittaa sitä, että kotoa lähtiessä olisi luontevampaa sanoa, mitä koiran pitäisi tehdä kuin vain nimetä mitä itse olen tekemässä. Niin vahvana meissä on edelleen koiran käskyttäminen.

Millaisia käyttötarkoituksia sanoilla voi olla?

Perinteisimmät sanojen tarkoitukset ovat käskyjä ja vihjeitä sekä palkkiovihjeitä. Näiden avulla koiraa ohjataan koulutustilanteissa. Näiden lisäksi sanoilla voi olla muita merkityksiä, kuten:

  • Koiran tiedon lisääminen jossakin tilanteessa. Koiralle voi nimetä asioita, kuten talouden omien autojen äänet, tutut ihmiset tai muut erikoiset äänet. Näiden sanojen avulla koira oppii liittämään sanat tiettyyn tapahtumaan ja sen turvallisuudentunne voi lisääntyä.
  • Koiran ennakoinnin lisääminen. Koiralle voi kertoa lähitulevaisuuden tapahtumista, kuten siitä, että koira tulee jäämään kotiin tai pääsemään mukaan reissuun. Näiden kahden sanoittamisen avulla voidaan vaikuttaa siihen, ettei koiran tarvitse ahdistua tai turhautua kun se ei tiedä mitä tulee tapahtumaan lähdön hetkellä.
  • Koiralta kysyminen. Koiraa voi opettaa vastaamaan sanoihin ja kysymyksiin, koska sillä tavalla voi lisätä koiran hallinnan tunnetta. Ero on meille pieni mutta koiralle sillä on usein valtava merkitys kun käännetään arjen tilanteet kysymismuotoon (siitäkin huolimatta että ne aiheuttavat koirassa kiihtymystä).


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet luennon, jossa käyn läpi sanojen käyttöä koiran elämässä ja arjessa ja millä tavalla koiran hyvinvointia voidaan sanoilla lisätä.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?