Koiran kynsien leikkaus – pakolla vai leikin varjolla?

koiran kynsien leikkaus

Koiran kynsien leikkaus voi olla hankalaa monella tavalla. Oma näppäryys tai sen puute voi tulla haasteeksi, samoin kuin kokemuksen puute. Ongelmia voi syntyä myös siitä, että kynsien leikkaus kestää koiran mielestä liian pitkään, eikä sen maltti riitä pysymään paikoillaan koko aikaa, tai siitä jos kynsien leikkaaminen tuntuu epämiellyttävältä tai pelottavalta. Kun asiat ovat ehtineet mennä umpisolmuun, on vaikea eritellä, missä ongelma tarkalleen on.

Koiran kynsien leikkaus vaatii harjoittelua

Mitä enemmän kynsiä leikkaa, sitä taitavammaksi tulee – tämä pätee kaikkiin taitolajeihin. Jos kynsien leikkaus on sekä koiralle että omistajalle uusi asia, se voi olla hankalaa. Kynsien leikkaamiseen tulee paljon neuvoja ja vinkkejä, kuten ”teet rauhallisin ja päättäväisin ottein” tai ”älä päästä irti jos koira rimpuilee”. Näiden neuvojen noudattaminen on varsinkin aloittelijalle vaikeaa ja saattaa jopa viedä tilannetta huonompaan suuntaan.

Jokainen oppii hoitamaan oman koiransa kynnet ja jokainen koira oppii olemaan hoidettavana, omalla tyylillään. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa koiran kynsien leikkamiseen, vaan jokainen voi kehittää itselle ja koiralleen sopivan tavan. Itse pidän tärkeänä kynsien leikkaamisen asennetta – kyseessä on säännöllinen hoitotoimi, joten sitä ei voi eikä kannata rakentaa pakolla.

Älä pakota koiraa, vaan rakenna hyvää suhdetta

Miksi koiraa ei kannata pakottaa? Eikö se sitä kautta totu leikkaamiseen? Kynsien leikkaus ei muutu koiran mielestä turvalliseksi sillä, että sitä pidetään väkisin kiinni. Koiran kynsien leikkaus ei ole taistelu, joka voitetaan vaan se on enemmänkin luottamustesti, joka rakennetaan.

Vaikka koira olisi pieni, älä silti pakota sitä, vaan rakenna mieluummin yhteistyötä, suhdetta ja luottamusta. Meillä ihmisillä on harmi kyllä laiskana lajina tapana kävellä pienempien ja ylipäänsä muiden tunteiden yli. Jokainen voi kuitenkin valita toisin ja pysyä itse koiran silmissä luotettavana ja miellyttävänä henkilönä.

Koiran kynsien leikkaus on prosessi

Koira muuttuu iän myötä. Se ei ole tänään sama koira kuin se oli pari kuukautta sitten. Kynsien leikkuu voi myös muuntua ajassa; oma tyyli ja koiran tyyli voi vaihtua ja tulla yhä sopivammaksi. Itselleni oli iso juttu, kun löysin hiomakoneen – sillä on helppo viimeistellä kynnet.

Koiran kynsien leikkaamisessa kannattaa käyttää omaehtoisuuden periaatetta, eli antaa mahdollisimman paljon valtaa koiralle. Koiralla, kuten meillä ihmisilläkin, hallinnan tunne vaikeassa tilanteessa auttaa kestämään ja sitä kautta saadaan aikaan positiivisia kokemuksia.

Kynsien leikkaamisessa on tärkeää kuulla koiraa ja hyväksyä sen tunteet ja yrittää olla mieluummin avuksi kuin kävellä koiran yli.

Leikin varjolla leikkaaminen lisää koiran hyvinvointia

Monesti asenne ylipäänsä kynsien leikkaamisen harjoittelua kohtaan on nihkeä ja siihen liittyy paljon pelkoja. Miksi heittää leikiksi niin vakava ja pakollinen asia?

Oman kokemukseni mukaan nimen omaan leikin varjolla leikkaaminen on nopein tapa edistyä ja sillä tyylillä vaikemmiltakin tapauksilta on saatu kynnet leikattua. Vaikeimmilla tapauksilla on ollut taustalla runsaasti pakottamista ja väkisin leikkaamista, ja leikkaaminen on jouduttu usein ulkoistamaan muualle. Leikin varjolla omistajakin voi saada itsevarmuutta ja on ihan mahtava tunne, kun itse saa viimein leikattua oman koiran kynnet, jopa vuosien taistelun jälkeen ja vielä hyvässä yhteistyössä koiran kanssa.

Miten leikin varjolla tehty kynsien leikkaus parantaa koiran elämänlaatua?

  • Koirasi oppii luottamaan, että et tee sille asioita väkisin ja se voi olla rennompi tilanteessa
  • Koiran tarve stressata kynsien leikkaamista pienenee
  • Kynsien leikkaaminen voi olla lajienvälinen vuorovaikutuskokemus, joka parantaa suhdetta
  • Kynsien leikkaamisesta tulee mukava yhteinen hetki, joka ei kuormita koiraa vaan palauttaa
  • Kynsien leikkaaminen yhteisymmärryksessä heijastuu muihinkin toimenpiteisiin ja koiran luottamus lisääntyy

Katso tältä videolta, miten Namu-koiran kynsien leikkaaminen on kehittynyt pikkupennusta nuoreksi koiraksi.

Katso myös tästä videosta kolme helppoa vinkkiä kynsien leikkaamiseen

Helpompaa kynsienhoitoa-verkkokurssi alkaa 6.8. perjantaina!

Helpompaa kynsienhoitoa

 

Kynsien leikkaamiseen on monta tietä

Mitä mielessä?