Koiran palkitseminen – mitä siitä pitää tietää?

Onko koiran palkitseminen lahjontaa tai huijaamista? Missä menee palkitsemisen ja syöttämisen raja? Millä tavoilla koiraa voi palkita ja miksi palkitseminen on oleellista? Entä jos koiraa ei kiinnosta meidän tarjoamat palkkiot tai jos se kiihtyy niistä aivan liikaa?

Tunne koirasi, niin voit palkita sitä oikein

On tiettyjä vakiintuneita tapoja palkita koiria ja esimerkiksi monissa harrastuslajeissa on olemassa selkeä näkemys siitä, miltä koiran kanssa leikkimisen pitäisi näyttää. Palkitsemiseen voi liittyä toisaalta paineita ja toisaalta se voidaan sivuuttaa lähes kokonaan. Ainakin jossain vaiheessa silmiini osui koulutusohjeita, joissa kuvailtiin hyvin tarkkaan mitä koiran pitäisi tehdä ja palkitseminen kuitattiin vain ”palkitse koira”. Minusta taas palkitseminen on ensisijaista tehtäviin verrattuna. Jokaisella koiralla on yksilölliset mieltymykset ja niitä pitäisi kuunnella, jotta koiran aito motivaatio saadaan kunnolla heräämään.

Materiaali ei ole palkitsemista

Harmi kyllä itse kasvoin siihen kulttuuriin, jossa oletuksena oli aina nälkäinen koira. Jos se ei ollut nälkäinen, siitä tehtiin sellainen. Tällaista oli meno vuodesta 2005 alkaen, kun aloin kouluttaa silloista pentuani. Silloin ajattelin tosiaan, että koulutusasetelma on sellainen, että koira on aktiivinen ja ihminen passiivinen ja ihminen vain eleettömästi naksauttaa naksutinta ja antaa herneenkokoisen maistuvan namin koiralle, joka mekaanisesti toistaa haluttua tehtävää. Silloin oikeasti ajattelin, että palkkio on se nami. Silloin ajattelin myös, että ihmisen ei kuulu olla millään tavalla aktiivinen koulutustilanteessa, eikä koiran kehumisella ollut mitään merkitystä. Onneksi meno on muuttunut, olisin luultavasti lopettanut nämä hommat jos en olisi päässyt näistä ajatuksista ulos.

Maailma on täynnä palkkioita

Silloin kun olin jumissa namipalkkioissa, kokemukseni oli se, että jos koira ei jossakin tilanteessa ota namia, tilanne on sille liian vaikea. Tämä toki on tottakin joskus, mutta ei aina. On tilanteita, joissa koira ensisijaisesti ei ajattele syömistä, ja se on täysin normaalia, jopa toivottavaa. Mielestäni koiran elämä on aika ankeaa jos se lenkeillä ajattelisi ainoastaan syömistä. Tämä oivallus avasi näkökulman toisaalta vuoropuhelun rakentamiseen ja toisaalta koiran aitoon motivaatioon – me voimme oikeasti ottaa koiran mielipiteitä todella helposti huomioon! Maailma on täynnä erilaisia palkkioita, joita voimme vapaasti hyödyntää.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä pääset maanantaina 29.8. kysy & vastaa -zoomiin jossa keskustellaan koiran palkitsemisesta. Voit tuoda oman kysymyksesi tai kuunnella muiden ideoita palkitsemiseen liittyen. Zoomissa käydään läpi palkkioiden viisi kategoriaa. Näet myös tallenteen tällä samalla sivulla tilaisuuden jälkeen.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?