Koiran perustaidot – oma paikka!

Mitä jos koira rynnii ovelle kun ovikello soi? Mitä voi tehdä jos koira ei jätä vieraita rauhaan? Mitä tehdä jos koira ei halua mennä autoon tai suihkuun? Miten koiran voisi opettaa olemaan hyppimättä pöydille? Tai entä jos koira pitäisi saada viihtymään pöydällä?

Me ihmiset olemme yleensä aika epäjohdonmukaisia koirien mielestä. Meille on lajityypillistä ajatella asioita pelon kautta; vaikka en tiedä mitä koiran pitäisi tehdä, tiedän heti sata asiaa joita se ei saisi tehdä. Meillä on usein kiire estää toiminta, joka on ei-toivottavaa tai josta emme pidä.

Tällaisia ovat esimerkiksi vieraita vasten hyppiminen tai pöydille hyppiminen. Samaan aikaan kuitenkin toivomme että koira olisi vieraita kohtaan sosiaalinen ja haluaisi eläinlääkärissä mennä pöydälle.

Haluanko että koira tekee oikeita asioita vai että se tekee kuten ajattelen?

Totteleminen ja kiltteys ovat edelleen niin keskeisessä osassa ajattelua, että on oikeiden asioiden tekeminen ja siihen valmentaminen hämärtyy. Onko tärkeämpää, että koira tottelee mitä sanon vai että se osaa toimia itse suoraan oikein jossakin tilanteessa?

Esimerkiksi hyppiminen. Onko minulle tärkeämpää se, että joka kerta valmistaudun kieltämään koiraa hyppimästä kun se jo hyppii vai se, että koiralle muodostuisi jokin uusi tapa lähestyä vieraita?

Tai autoon hyppääminen; haluanko että koria hyppää autoon kun käsken, vai haluanko, että se hyppää autoon jostain muusta syystä kuin käskystä? Onko oleellista, että koira tekee mitä minä haluan vai se että koira haluaa tehdä kuten minä haluan?

Koira oppii nopeasti uudet toimintamallit

Mikäli olet ollut joskus kurssillani, olet varmaankin huomannut, että alusta on yksi suosikkitaidoistani. Alustalla on miljoona käyttötarkoitusta. Alusta on turva-ankkuri ja erilaisten toimintojen alkupiste. Se on rauhoittumispaikka ja lähtöteline tilanteesta riippuen.

Alustan opettamisesta on hyötyä vaikka mihin: vieraiden kohtaamiseen, hoitotoimiin, pelkotiloihin, yksinoloon, autoiluun, pukemiseen, pesemiseen, lajitreeneihin, pihalla haukkumiseen… kaikkeen mahdolliseen! Sovelluksia on vaikka kuinka monta.