Koiran turvavyö vai autohäkki? Matkustamisen mukavuutta myös koirille!

Koiran matkapahoinvointi on tyypillistä pennuille, ja pahoinvointi voi jättää jäljet matkustamiseen myös paljon pidemmäksi aikaa. Harrastava koira viettää monesti autossa paljon aikaa, ja autoiluun liittyykin paljon erilaisia haasteita. Tyypillisiä autoilun ongelmia koirilla ovat:

  • Koira ei suostu menemään autoon
  • Koira oksentaa ja kuolaa autossa
  • Koira vahtii autoa
  • Koira haukkuu liikkuvassa autossa
  • Koira ei osaa rentoutua autossa

Niin oudolta kuin se kuulostaa, autoilun ongelmista ei ole kovin paljon puhuttu, ainakaan siihen nähden miten paljon autossa stressaaminen tai vastaavasti palautuminen vaikuttaa koiran suorituksiin lajissa kuin lajissa.

Koiran matkapahoinvointi on tyypillinen pennuilla

Moni pentu tärisee, läähättää tai oksentaa autossa ja pahoinvoinnista voi jäädä huonot mielikuvat autoilua kohtaan. Koiran matkapahoinvointia on mahdollista helpottaa kokeilemalla esimerkiksi pitää koiraa takapenkillä matkan aikana. Koiran matkapahoinvointi helpottaa usein iän myötä, kun koiran tasapainoelin kehittyy.

Koiran turvavyö sopii joillekin paremmin kuin autohäkki

Ehkä farmariautojen suosio on vaikuttanut siihen, että (täysin oma havaintoni) koirien pitäminen turvavöissä olisi vähäisempää kuin häkissä matkustaminen. Koiran turvavyö saattaa kuitenkin olla osalle koirista paras mahdollinen tapa matkustaa, joten sitä ei kannata poissulkea. Farmariauton perään mahtuu sitten ne kaikki treenikamat, kun koira on takapenkillä. Turvavyössä matkustamisen plussapuolina on takapenkin selkänojan tarjoama tuki sekä se, että ilmastointi ja lämmitys ulottuvat takapenkille ehkä paremmin kuin takakonttiin.

Koiran autohäkki sopii koirille, jotka osaavat olla häkissä

Mikäli koira on pennusta asti opetettu viettämään aikaa häkissä, autohäkki voi olla matkustamiseen paras vaihtoehto. Koiran autohäkki on usein suunniteltu turvalliseen matkustamiseen, ei niinkään ajanviettoa varten. Autohäkin haasteena on varsinkin isompien koirien kohdalla koko – koko päivän reissussa autohäkki voi käydä todella tuskalliseksi koiralle. Autohäkki sopii parhaiten koirille, joilla ei ole matkapahoinvointia ja jotka osaavat rauhoittua makaamaan matkan ajaksi.

Kiinnostu syistä autoilun ongelmien taustalla

Minulla oli vuosia sitten hyvin yksinkertainen lähestymistapa autoilun ongelmiin. Pidin tärkeänä sitä, että autosta tehdään koiralle kiva paikka ja sitten altistusta vähitellen pidennetään. Ongelmien moninaisuudesta johtuen harva saa kuitenkaan apua siitä, että syöttää koiraa autossa – esimerkiksi pahoinvoinnista kärsivä koira ei kovin mielellään syö autossa mitään. Nykyisin ajattelen, että toivottava lopputulos monista erilaisista toimenpiteistä on se, että autosta on tullut koiralle kiva paikka, jossa se viihtyy ja kokee olonsa turvalliseksi.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan tunnin luennon koiran autoiluhaasteista, niiden taustoista ja erilaisista käytännön ratkaisumalleista.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?