Koiran ulkoilutus voi olla nautinnollinen harrastus tai inhottavaa pakkopullaa ihmiselle, mutta mitä se on tai mitä sen pitäisi olla koiralle? Ulkoilutus ja lenkitys ovat useimmille koirille normaaleja päivittäisiä rutiineja, mutta lenkkien sisällöstä on puhuttu toistaiseksi melko vähän. Oma käsitykseni on se, että lenkkeilyn perinteessä elää edelleen vahvana koiran fyysinen rasitus ja väsyttäminen.
Koiran ulkoilutus on koiralle tärkeää omaa aikaa
Kun meillä ihmisillä on tapana suorittaa kaikkea, niin mittaamme mielellään lenkkeilyä koiran kanssa joko tunneissa tai kilometreissä. Olemme kiinnostuneita siitä, kuinka monta tuntia tai kilometriä koira lenkkeilee päivittäin ja sitä pidetään hyvinvoinnin mittarina. Toki ulkoilun määrä kertoo paljon koiran vuorokausirytmistä ja varsinkin kaikkeen muuhun tekemiseen peilattuna ulkoilun määrä tunneissa voi joskus olla kiinnostava.
Tunti- tai kilometritavoitteissa voi unohtua sisältö, joka taas on koiralle hyvin todennäköisesti oleellisempaa kuin määrä. Se, että itse kävisin tunnin kuntosalilla, ei vielä kerro yhtään siitä mitä siellä teen tai kuinka hyödyllistä harjoittelu olisi juuri minulle. Harmittavasti koiran ulkoilutus nähdään niin ihmiskeskeisesti, että koiran normaali toiminta kuten haistelu saatetaan ajatella häiriöksi, joka haittaa lenkkeilyä.
Mikä tarkoitus koiran lenkityksellä on?
Onko koiran lenkitys ja ulkoilutus vain päivittäinen suoritus ja perustarpeista huolehtimista vai onko se jotain muuta? Onko ulkoilutuksen tarkoitus väsyttää koira fyysisesti, kehittää ihmisen kuntoa vai tarjota koiralle mahdollisuuksia harrastaa omia juttujaan? Parhaimmillaan mielestäni ulkoilutus voi olla kaikkea näitä yhtä aikaa. Monesti ajatellaan, että koiraa vartenhan lenkille mennään ja tämä on toki totta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lenkkeily olisi koiran mielestä aina mielekästä. Koira saattaa arvostaa lenkillä eri asioita kuin taluttaja, ja tämän tunnistaminen on oleellista.
Sekä taluttajan että koiran tarpeet on mahdollista ottaa lenkillä huomioon ja silti lenkkeily voi olla sujuvaa. Parhaimmillaan lenkkeily voi olla sekä koiralle että ihmiselle mielihyvän lähde ja mukava yhteinen harrastus, jossa kumpikin osapuoli saa toteuttaa itseään.
Sujuvuus vaikuttaa ongelmiin
Miksi lenkin sisältö on alkanut kiinnostaa minua vuosien mittaan yhä enemmän? Siitä syystä, että lenkin tapahtumat vaikuttavat koiraan myös lenkin ulkopuolella. Mikäli koiran ulkoiluttaja muuttaa jotain lenkillä, koiran toiminta saattaa muuttua jossakin toisessa tilanteessa positiiviseen suuntaan – näin myös käänteisesti: esimerkiksi vanhan tyylin koulutuspolitiikka ”vetämällä ei edetä” eli jatkuva pysähtely lenkillä aiheuttaa kokemukseni mukaan koiralle suurta turhautumista, joka saattaa näkyä myös muissa arjen tilanteissa.
Lenkkeilyn sisältö, tyyli ja käytännöt eivät ole olleet juuri lainkaan esillä, vaan on keskitytty vääntämään siitä, voiko fleksiä käyttää ja miten koirasta saa vetämisen tai haistelun kitkettyä pois. Koulutuksellisesti ja koiran hyvinvoinnin kannalta lenkistä pitäisi olla kiinnostunut kokonaisuutena; mitä lenkillä tapahtuu ja millä tavalla lenkki vaikuttaa koiraan.
Lue myös nämä:
Taistelusta vuoropuheluun – tiiminä lenkillä
Kun koira hyppii ja puree lenkillä – kyse ei ole tuhmuudesta
Vapautta hihnassa – tärkeät palkkamerkit
Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän
VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan kolmen vartin podcastin, jossa avaan ajatuksiani lenkkeilystä, sen sisällöstä ja käyttäytymisen monimuotoisuudesta lenkillä. Saat käytännön vinkit siihen, millä tavalla voit helpottaa lenkkeilyä pelkästään suunnittelun keinoin ja millaista liikkumavaraa lenkillä yleensä aina on.
VIP-jäsenenä pääset myös kuuntelemaan vuoden ajan kaikki podcastit ja luennot, näet kaikki treenivideot, saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääset suljettuun fb-ryhmään!