Koiran valjaat – näin voit totuttaa koiran valjaisiin!

Valjaita on kaiken mallisille koirille ja nykyisin myös koiran mittatilausvaljaat ovat kaikkien saatavilla helposti. Vaikka koiran valjaiden kehittely on vuosikymmenten ja vuosien aikana kehittynyt ja koiran valjaat ovat entistä mukavampia ja ergonomisempia, todella yleistä on se, että koira inhoaa valjaita ja varsinkin niiden pukemista.

Koiran valjaat täytyy sovittaa hyvin

Käytä valjaiden valintaan ja sovitteluun aikaa, jotta et heti joudu vaihtamaan niitä. Käytä apuna asiantuntijaa, joka ymmärtää miten erilaiset valjaat sopivat erilaisille koirille ja mitkä ovat tärkeät mitat valjaita valitessa. Valjaat ovat koiralle sama asia kuin meille sopivat lenkkarit; ei ole kiva lenkkeillä jos varvasta puristaa tai kenkä hiertää. Valjaat osuvat koiran kehossa isolle alueelle ja niihin kohdistuu suuri voima kun koira vetää – on erittäin tärkeää että valjaat ovat sopivat.

Sopivatkin valjaat saattavat herättää koirassa vastustusta

Koiran valjaat herättävät monesti vastustusta, jopa niin ettei koira enää edes halua lähteä lenkille. Syy siihen, miksi koirat vaikuttavat inhoavan valjaita tai niiden pukemista, on epäselvä. Kyse voi olla monesta tekijästä – joskus itse ulos lähtö on koiran mielestä hankala asia ja joskus taas vika on kuitenkin valjaissa.

Puutu asiaan hyvällä jos koira inhoaa valjaita

Koiran valjaat on niin tärkeä osa elämää, että asiaa ei kannata jättää hoitamatta jos niiden pukeminen on vaikeaa. Monesti koiran kokema pelko tai epämukavuus kuitataan tokaisemalla että ne nyt vaan puetaan ja sillä sipuli. Tämä tyyli ei kuitenkaan sovi läheskään kaikille koirille enkä suosittele sitä kenellekään näistä syistä:

  • Valjaat ovat jokapäiväinen asia, ja toistuessaan pukeminen tuottaa koiralle täysin turhaa stressiä
  • Valjaiden pukemiseen liittyvä kuormitus voi ilmetä muualla, kuten lenkillä reaktiivisuutena tai muissa käsittelytoimissa
  • Lenkkeilyn pitäisi olla myös koiran omaa aikaa, eikä se voi välttämättä keskittyä jos valjaiden pelko on jatkuvasti läsnä


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet luennon, jossa esittelen valjaiden pukemiseen liittyviä harjoituksia ja niiden pilkkomista pieniin osiin. Näet myös videoilta käytännön harjoituksia, joita voit tehdä ilman valjaita kotona.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?