Mitä koiran vire on ja miten siihen vaikutetaan? Onko vire koiralta tietoinen päätös vai onko se syntynyt jo kauan ennen tapahtumahetkeä?
Vireeseen vaikuttaa moni tekijä
Olisi todella yksinkertaista, jos vireen voisi erottaa kaikesta muusta ja portaattomasti säätää. Vireeseen vaikuttaa koiran päivän aiemmat tapahtumat, sen vireystilaan vaikuttaa vuorokaudenaika ja sen aktiivisuustasoon ja stressitilaan vaikuttaa moni tekijä, joita ihmisen on joskus mahdotonta tunnistaa. Koiran vire on siis rakentunut jo kauan ennen suoritusta, jossa se sitten pistää ohjaajaa silmään.
On kiinnostavaa pohtia miten vire suhteutuu motivaatioon ja stressireaktioihin – koira voi ilmentää korkeaa tai matalaa virettä monesta eri syystä. Olisi tärkeämpää vaikuttaa vireen haitallisen nousun tai laskun taustalla olevaan tunteeseen kuin vireen ilmenemisen tapaan. Koira voi olla kaikissa eri tunnetiloissaan joko rauhallinen tai kiihtynyt, aivan kuten ihminenkin. Koira voi siis mennä passiiviseksi stressistä, mikä näkyy ns. matalana vireenä. Toisaalta koira voi stressissä irrota henkseleistään eli ilmentää korkeaa virettä.
Rauhallinen mielentila?
Minulle itsellenikin oli tärkeää joitakin vuosia sitten vielä se, että koiralle haettiin rauhallista mielentilaa. Rauhallisuus kuitenkin on, kuten edellä esitin, hankala asia rakentaa ilman taustatunnetta. Koira voi olla ns. rauhallinen vaikka se olisi stressaantunut. Toinen seikka sitten on se, että millä tätä rauhallista mielentilaa haetaan. Tästä on monenlaista näkemystä alkaen silittämisestä koiran odotuttamiseen. Minusta parhaisiin tuloksiin päästään kun haetaan rentoutumista, ei rauhoittumista. Monille koirille nimittäin esimerkiksi paikoillaan oleminen on kaukana rennosta, ne kiehuvat sisällä vaikka ulospäin ovat paikoillaan.
Itse harjoitutin vuosia sitten sellaista lähestymistapaa esimerkiksi ylikiihtymiseen, että koira pääsi ulos autosta vain kun se oli rauhallinen. Ja vielä aidosti rauhallinen. Sitten koiran piti kulkea kiltisti halliin ja siitä sitten ajattelin, että käynnistyy hyvä, rento ja sopivan vireinen treeni. Useimmissa tapauksissa kävi toisin – henkseleistä irroittautuminen oli nyt saatu siirrettyä parkkipaikalta halliin ja koira oli usein käyttänyt kaiken itsehillintänsä jo ennen halliin sisälle astumista.
Rentous on avain optimivireeseen
Jos mietitään virehaasteessa pahinta mahdollista yhdistelmää, niin se varmaan menisi jotenkin näin:
- Koira oireilee treeneissä sähläämällä ja ylikiihtymällä
- Ohjaaja alkaa puuttua tilanteeseen autolta halliin siirtymillä (odotuttaminen, autoon palaaminen jne.)
- Koira joutuu nyt aiemman, mahdollisen stressitilan päälle kestämään ohjaajan prässiä
- Koira pinnistelee halliin sisään, mutta sählääminen ja ylikiihtyminen jatkuvat
- Ohjaaja yrittää korjata tilannetta odotuttamalla koiraa lisää ja edellyttämällä rauhoittumista
- Ja niin edelleen
Yksi vaihtoehto olisi ottaa kaikki pinnistelyä vaativa toiminta koiralta pois ja hakea pelkästään rentoutta. Tämä on omasta mielestäni tuloksellisin vaihtoehto. Ongelma tässä on jatkuvuus; autotreenissä saa ns. ”nopeita vaikutuksia”, kun sitä tehdään yhdellä kertaa useita toistoja. Rentouden hakeminen ja karmit kaulassa halliin meneminen taas tapahtuu usein vain kerran harjoituskerran aikana, ja sitä joutuu työstämään pidempään ja rutiinien kautta. Rentoutumiseen voi rakentaa rutiinit, jotka auttavat koiraa toisaalta saamaan tilaa haltuun ja toisaalta saavuttamaan toivottua mielentilaa.
Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän
VIP-jäseneä näet videon, jossa annan käytännön vinkin koiran verryttelemiseen rentoutta tavoitellen. Saat idean siihen, millä voit alkaa rentouttaa korkeavireistä koiraa halliin tullessa.
VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut ja tulevat materiaalit vuoden ajan. Lisäksi saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääset suljettuun fb-ryhmään.