Koiranpentu puree
Koiranpentu puree lahkeita tai murisee ihan tosissaan tai koiranpentu puree ja hyökkää? Koiranpennut harjoittelevat elämää, ja on tyypillistä että ne harjoittelevat monenlaista vuorovaikutusta myös ihmisen kanssa. Pureminen, hyökkäily ja murina ovat koiranpennulta normaaleja asioita, mutta ihmisen ei pidä omalla toiminnallaan niitä pennulle aiheuttaa tai lietsoa pentua puremaan ja hyökkäilemään.
Koiranpentu tutkii maailmaa suunsa avulla
Koiranpentu viettää suuren osan hereilläoloajastaan leikkien, pureskellen erilaisia asioita ja tutkien uutta ympäristöä. Tämä on normaalia käyttäytymistä pennulle. Pennun täytyy saada käyttää hampaitaan sallittuihin tavaroihin. Usein pentu käyttää hampaitaan myös omistajiinsa. Nollatoleranssi puremisen suhteen ei ole kovin kannattavaa, koska silloin koira ei opi säätelemään puruvoimaansa. Tällaiset koirat saattavat purra aikuisina esimerkiksi pelottavissa tilanteissa vaarallisen lujaa. Pennulla ei ole muuta tapaa tutkia maailmaa kuin suu; hampaiden käyttö jää iän myötä vähemmälle ilman mitään toimenpiteitä, joten puremisesta ei tarvitse tolkuttoman paljon stressata.
Hampaiden vaihtumiseen asti pennut käyttävät leukojaan ahkerasti. Tämä on normaali kehitysvaihe, ja pureminen vähenee iän myötä itsestään. Ongelmallista on se, jos pennun reaktiot voimistuvat hyvin paljon tai jos ihminen alkaa provosoida pentua puremaan.
Väsymys aiheuttaa kärttyisyyttä ja puremista
Tyypillisesti pennut purevat omistajiaan eniten iltaisin. Tämä kertoo siitä, että pentu ei suinkaan ole toimintaa vailla vaan se on saanut liian vähän unta päivän aikana. Koiranpentu ei osaa säädellä omaa leporytmiään kovin hyvin, vaan se on ihmisen tehtävä. Ihmisen tulee huolehtia siitä, että pentu saa riittävästi lepoa ja unta – pentu tarvitsee keskimäärin yli 15 tuntia unta vuorokaudessa.
Yliväsyneen ja kärttyisen pennun kanssa ei pidä lähteä vääntämään vaan laittaa pentu nukkumaan. On hyvä oppia tunnistamaan omasta pennusta sen väsymys – pentu voi nimittäin väsyneenä näyttää aivan siltä kuin se olisi tekemistä ja toimintaa vailla.
Ymmärrä pentua
Pureminen on joskus ärsyttävää ja moni omistaja menettää hermonsa jatkuvaan lahkeessa roikkumiseen. Pentua ei kannata fyysisesti kurittaa tai työntää pois, koska se vain yllyttää pentua lisää – kyseessä on pennun näkökulmasta leikin harjoittelu, ei suinkaan tahallinen vahingoittaminen. Pikkupentu ei osaa hallita käyttäytymistään eikä se voi tietää mikä on sallittua ja mikä ei. Töniminen ja retuuttaminen lisäävät koiran kierroksia ja totuttavat sitä kovakouraiseen käsittelyyn.
Pennun kuuluu leikkiä ja pureminen kuuluu leikkiin. Käsiin ja jalkoihin kohdistuvan puremisen ja liian rajun leikin voi välttää ja keskeyttää suuntaamalla koiran huomion ja energian sallittuihin kohteisiin, kuten leluihin, puruluihin ja ruokavirikkeisiin. Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, että pentu saa riittävästi lepoa. Yliväsymys altistaa pentua iltavillikohtauksille, ja yliväsyneen pennun kanssa painiminen ei ole järkevää. On tärkeää huolehtia koiranpennun riittävästä levosta, koska levänneenä pentu pystyy paremmin säätelemään omaa toimintaansa.
Mitä ei pidä tehdä kun pentu puree?
Koiranpentua ei pidä kurittaa jos se puree. Pureminen liittyy siihen, että pentu harjoittelee elämän taitoja ja kun sitä kuritetaan tai kielletään kovasti, se alkaa yleensä yhdistää ikävät tilanteet ihmiseen ja tämä ei paranna ihmisen ja pennun suhdetta millään tavalla – päin vastoin pentu voi alkaa turhaan varoa ja pelätä ihmistä.
Pentua ei myöskään kannata painaa maahan tai viedä jäähylle, vaan rauhanomaisempi ratkaisu olisi kokonaiskuvassa parempi vaihtoehto. Pentu voi monella tavalla koetella ihmisen hermoja, mutta pitää ymmärtää, että se ei osaa meidän luomia käyttäytymissääntöjä, se oppii niihin arjen rutiinien kautta.