Koiranpentu tulee kotiin

Koiranpennun kotiintulo

Kun koiranpentu luovutetaan uuteen kotiin, on tärkeintä antaa pennulle aikaa ja tutustua uuteen perheenjäseneen. Pentu on jo pienenä oma persoonansa, mikä vaikuttaa siihen kaikkeen, mitä sen kanssa on hyvä tehdä. Sosiaalistamisen aikaikkuna on lyhyt, mutta hötkyily ei kannata, koska pelokkaammalle pennulle voi tulla harmia liiasta toiminnasta. Pennut ovat yksilöitä, ja siinä missä toinen kaipaa uusia kokemuksia usein, toinen kaipaa enemmän palautumista kokemusten välillä.

Koiranpennun erottaminen sen sisaruksista ja emostaan on sen siihenastisen elämän suurin kriisi ja siksi pentu tarvitseekin heti uuden elämänsä alkumetreillä rinnalleen turvallisen ihmisen. Pentua ei tule prässätä ihmisen seuralla ja käsittelyllä, vaan sen annetaan tutustua omaan tahtiin asuntoon ja muihin siellä eläviin ihmisiin ja lemmikkeihin. Kriisin aiheuttama stressi lievittyy rauhallisissa olosuhteissa yleensä melko nopeasti ja pentu hakeutuu yhä enemmän ihmisten seuraan. Vieraita kannattaa kutsua tutustumaan uuteen perheenjäseneen vasta kun pentu on kunnolla kotiutunut.

Ole pennun tukena

Koiranpentu tarvitsee ennen kaikkea turvallisen ihmisen. Pentu on pienenä hyvin avuton ja on tärkeää olla sen tukena. Koiranpennun sosiaalistaminen on toivottavasti aloitettu jo kasvattajan luona, ja siitä on uudessa perheessä hyvä jatkaa. Sosiaalistaminen tarkoittaa pennun valmentamista sosiaalisiin tilanteisiin turvallisesti ja hallitusti.

Hyvä arki alkaa rutiineista

Koiranpentu oppii nopeasti talon rutiinit, eli sen järjestyksen, jossa asiat tapahtuvat. Rutiini on mielestäni paras ja tehokkain tapa totuttaa pentua uuteen kotiin ja kodin tapoihin. Anna pennulle mahdollisuuksia ennakoida, mitä seuraavaksi on tulossa ja anna sille rutiini, joka kannattelee sitä arjessa. Rutiini tarkoittaa pennulle tärkeiden asioiden järjestystä; ensin syödään, sitten käydään ulkona, sitten leikitään ja sitten nukutaan. Kun tapahtumat toistuvat samassa järjestyksessä, pentu oppii tämän järjestyksen ja silloin sen on esimerkiksi helpompaa oppia tärkeitä koiranpennun taitoja, kuten sisäsiisteys ja yksin jääminen.