Koirat ja matkustamisen ihanuus

koiran autohäkki

Matkustaminen on koirille usein hyvin hauskaa; ne pääsevät mukaan autoon ja kivoihin paikkoihin. Ongelmaksi saattaa muodostua automatkan aikana lisääntyvä stressi, jos koira ei osaa levätä tai reagoi matkan aikana näkyviin ärsykkeisiin haukkumalla. Osa koirista ei malttaisi odottaa perillepääsyä, ja ne vinkuvat, haukkuvat ja hyppivät malttamattomina koko matkan. Jotkut taas kärsivät matkapahoinvoinnista, eivätkä halua lainkaan mennä autoon. Matkan määränpäällä on suuri merkitys matkustamisen sujuvuuteen; mitä mukavampi määränpää on, sitä mieluummin koira yleensä autoon menee. Toisaalta, jos koiraa kuljetetaan vain vaikkapa eläinlääkäriin tai koira saa muuten ikäviä kokemuksia määränpäässä, se usein näkyy matkustushalukkuudessa. Matkustushalukkuus voi mennä myös niin sanotusti yli, ja vaikka kyseessä on sinänsä positiivinen asia, se voi kuluttaa sekä kuskia että matkustajaa.

Mitä suuremmassa roolissa auto tulee koiran elämässä olemaan, sitä enemmän joutuu näkemään vaivaa autoilun mukavuuden eteen. Harrastus- ja kisakoiralle olisi ensiarvoisen tärkeää, että se osaisi rentoutua ja levätä autossa. Tästä taidosta ei tosin ole haittaa millekään koiralle. Pennulle ja aikuisellekin koiralle olisi tärkeää saada mielekkäitä kokemuksia autosta mahdollisimman paljon. Lisäksi on hyvä miettiä, mikä on omalta kannalta ja koiran kannalta paras tapa olla autossa. Mikäli haluat kuljettaa koiraa häkissä ja se ei osaa olla häkissä muissa tilanteissa, se tuskin onnistuu helposti autossakaan. Lisäksi äkilliset muutokset, kuten turvavöistä siirtyminen farmarin takakonttiin, saattavat aiheuttaa muutoksia matkustusmukavuuteen.

Mieti, mikä on omalle koirallesi mukavin paikka autossa. Jos sillä on kotona häkki turvapaikkana, se on helppo siirtää autoiluun sellaisenaan. Toisaalta jos koira arvostaa ihmisten lähellä olemista, voi turvavyö olla hyvä ratkaisu. Joskus paras paikka löytyy repsikan jalkatilasta. Varsinkin pennun kanssa on hyvä käyttää muutama minuutti sen asian miettimiseen, miten haluaa matkojen sujuvan itse kunkin kohdalla. Muistan elävästi erään matkan Lahdesta Heinolaan ja takaisin, kun koira haukkui taukoamatta koko ajan…

Auton voi esitellä koirille eri valossa. Auto voi parhaimmillaan olla olohuone tai makuuhuone, jossa oleskelu on rauhallista ja seesteistä. Toisaalta auto voi joskus olla pihan jatke tai huvipuisto, ja meininki sen mukaista. Auto voi olla koiran silmissä vankila tai välivaihe matkalla mukaviin paikkoihin. Missä valossa haluatkaan koirasi auton näkevän, pystyt itse vaikuttamaan siihen hyvin paljon. Toisaalta siihen, mitä koira autosta näkee, et voi paljon vaikuttaa, mutta voit vaikuttaa siihen, miten koira näkemäänsä reagoi.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa annan vinkit matkustamisen sujuvoittamiseen ja rauhoittamiseen.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?