Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Samassa taloudessa elävät koirat eivät välttämättä tule ongelmitta toimeen keskenään. Tyypillisesti riitatilanteet syntyvät kuumissa paikoissa, eli oviaukoissa, ruoka-aikaan, sohvalla tai pihalla. Näille tilanteille tyypillistä on se, että koirien kierrokset ovat ylhäällä.

Mikäli ongelmia esiintyy, kannattaa puuttua asiaan eikä yrittää ajan antaa hoitaa ongelmaa pois. Monesti ongelma pahenee, mitä useammin riita pääsee syntymään. Vaikka joskus ajatellaan, että koirat osaavat selvittää välinsä, se ei läheskään aina pidä paikkaansa, vaan tilanne edellyttää kouluttamista.

Molemmille tai jokaiselle koiralle kannattaa opettaa neutraalit omat alueet, joissa ne saavat aina halutessaan olla rauhassa ja turvassa. Jokaiselle osapuolelle hyödyllisiä taitoja ovat myös automaattinen kontakti sekä jätä (älä koske, vaikka mieli tekisi), tänne, hyppää alas (sohvalta tai sängystä), mene omalle paikalle ja irti (pudota suustasi). Jo näiden taitojen kautta pääsee mukavaan alkuun.

Omaa toimintaa kannattaa myös tarkkailla riitojen aikana. Koiriin ei kannata koskea, jos ne tappelevat. Mieluummin kannattaa yrittää huutaa, heittää koiria jollain tai muulla tavoin aikaansaada tappeluun pieni tauko, jonka jälkeen ne on helpompi erottaa toisistaan. Yhden osapuolen syyttäminen ja rankaiseminen ei auta tilannetta, vaikka se olisi aloittava osapuoli. Rankaisuilla yleensä tulee vain lisänneeksi eripuraa ja turhautumista, ne on syytä jättää kokonaan pois.

Pikaohjeet taistelevien koirien laannuttamiseen ovat (pyydä apua asiantuntijalta)

  • tunnista riskitilanteet
  • varmista turvallisuus; sekä oma että koirien (joskus ainut turvallinen tapa on pitää koirat erillään)
  • Tunnista kuumat alueet ja pullonkaulat
  • Kouluta perusasiat jokaiselle osapuolelle
  • Tarjoa tärkeät resurssit kaikille ilman kilpailutilannetta

 

 

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?