Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Usein sekä tavallisille että käytösongelmaisille koirille suositellaan jonkinlaista koulutusta. Yleisesti ollaan sitä mieltä että koulutettu koira on helpompi hallita kuin kouluttamaton. Koulutusta on kuitenkin monenlaista, ja erilaisten koulutusmenetelmien vaikutuksia koirien käyttäytymiseen on kiinnostavaa tarkastella.

Englantilaistutkimuksessa haluttiin selvittää, miten osallistuminen koulutukseen korreloi koiran aggressiivisuuden kanssa. Tutkimukseen osallistui 308 koiraa, joista 177 oli osallistunut jonkinlaiseen koulutukseen ja 131 ei ollut osallistunut koulutukseen.

Tutkimuksessa todettiin, että liki 64 % aggressiivisista koirista oli osallistunut koulutukseen, kun taas ei-aggressiivisista koirista vain 42 % oli osallistunut koulutukseen. Toisin sanoen koulutettu koira on 2,3 kertaa todennäköisemmin aggressiivinen kuin kouluttamaton. Tulos oli sama, vaikka tyypillisesti aggressiivisuuteen liitettyjä ominaisuuksia, kuten sukupuolta ja kastrointia/sterilointia ei huomioitu.

Tutkimuksen mukaan koulutusmenetelmillä saattaa olla jopa merkittävämpi vaikutus koiran aggressiivisuuteen kuin sukupuolella tai sillä, onko koira leikattu vai leikkaamaton. Aggressiiviseen käytökseen vaikuttavat monet eri tekijät. Koulutuksen puute voi aiheuttaa koirassa negatiivisia tunteita, mutta epäjohdonmukainen koulutus, jossa käytetään sekaisin palkkioita ja rankaisuja – usein epävarmojen ja hermostuneiden ihmisten toimesta – on vähintään yhtä haitallista koiralle.

Ingram, Jones, Heath, (2010), ‘ Study into the effects of attendance at formal training on the presentation of aggressionrelated behavior problems in dogs in a referred population’, Journal of Veterinary Behavior, Vol 5, No 1, January/February 2010.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?