Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Varjostaminen (engl. overshadowing) tapahtuu silloin, kun yhtä reaktiota edeltää kaksi tai useampi ärsykettä. Esimerkiksi koiran kouluttamisessa vihjeet annetaan usein verbaalisesti, eli sana toimii vihjeenä. Tiedostamattaan voi kuitenkin samaan aikaan heilauttaa vaikkapa kättään ja kun sana-heilautus – yhdistelmä toistuu riittävän monta kertaa, koira muodostaa näiden välille assosiaation.

Koira saattaa uskoa, että vain nämä kaksi yhdessä tarkoittavat noutoa. Silloin voi käydä niin, että jos toinen vihje jätetään pois, koira ei teekään haluttua asiaa. Englannissa tutkittiin, kumpaa vihjettä koira ennemmin noudattaa, ääntä vai visuaalista elettä.

Kymmenen koiraa koulutettiin kumartamaan ja pyörimään. Vihjeinä käytettiin vihjesanaa ja elettä samanaikaisesti. Lopuksi koirat testattiin käyttämällä joko yksin vihjesanaa tai yksin elettä. Kaikki koirat vastasivat visuaalisiin vihjeisiin paremmin kuin vihjesanaan. Tutkimuksen mukaan visuaaliset vihjeet saattavat varjostaa vihjesanojen merkitystä.

Jos haluaa täydellisyyttä, kannattaa kuvata itseään ja analysoida käyttääkö tiedostamattaan jotain tuplavihjettä. Muutenkin tutkimus antaa ajattelemista – painottuuko koirakoulutus nykyään liikaa komentamiseen, hihkumiseen, karjumiseen, pölöttämiseen ja viheltämiseen. Voisivatko ujotkin ihmiset osallistua koiraharrastuksiin ilman sitä jatkuvaa noloilua.

On lukuisia tutkimuksia siitä, että koirat ovat erittäin taitavia lukemaan ihmisten eleitä ja ennakoimaan niistä tulevia tapahtumia. Kuuroilla koirilla koulutus perustuu usein visuaalisiin vihjeisiin. Ehkä tätä voisi kokeilla myös kuulevilla koirilla. Vai veisikö se koko hohdon?

AN INVESTIGATION INTO POTENTIAL OVERSHADOWING OF VERBAL COMMANDS DURING TRAINING,

R. Skyrme, D.S. Mills, Journal of Veterinary Behavior, Vol 5, No 1, January/February 2010.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?