Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Emme käytä rankaisua. Käytämme vain taitavaa palkitsemista ja positiivista vahvistetta.

Voiko tämä pitää paikkansa?

Mielestäni ei voi. Aina kun kädessä on herkku, on kädessä myös herkun menettämisen mahdollisuus. Herkun mahdollisuuden poistaminen tai vieminen takaisin kaappiin on negatiivinen rankaisu. Käytetään rinnakkain vahvistetta ja rankaisua.

On olemassa toisenlainen rankaisu kuin käsiksi käyminen. Se on negatiivinen rankaisu. Negatiivisen rankaisun tavoitteena on vähentää ei-toivottua toimintaa poistamalla eläimeltä jotain mieluisaa. Samoin kuin klikkerin naksaus on merkki jostain hyvästä, voi sana ei olla merkki jonkin hyvän menettämisestä.

Sana rankaisu ymmärretään helposti väärin, eikä koko sanaa uskalleta käyttää. Asiaa voisi ymmärtää niin, että rankaisu on sellainen palaute, jonka tarkoituksena on vähentää tietyn käytöksen todennäköisyyttä. Jos positiivinen rankaisu on vaikkapa pyörittely tervassa ja höyhenissä tai jalkapuussa istuminen (mitkä eivät ole kovin opettavaisia vaan yleensä herättävät turhautumista), niin negatiivinen rankaisu voisi olla vaikka loman, palkan tai boonuksen (tai vapauden) menettäminen (jolloin kohdehenkilö ponnistelisi jatkossa enemmän).

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

0 kommenttia kirjoitukseen “Kouluttamisen peruskäsitteet: negatiivinen rankaisu

 • kesäkuu 23, 2011 at 3:44 pm
  Permalink

  Mitä mieltä olet johtajuusteoriasta? Onko sinun mielestäsi ihminen kaikkien eläinten “yläpuolella” niin, että sitä täytyy joka välissä muistaa kertoa olevansa koiransa JOHTAJA.

  Itselläni on kaksi saksanpaimenkoiraa (uros ja narttu), enkä ole koskaan tehnyt niiden kanssa mitään johtajuushöperöjuttuja. Esimerkiksi koirat saavat meillä nukkua sängyssä, sohvilla ja mennä ovista miten haluavat. Ne saavat olla lenkeillä minun edessäni, mutta eivät vetää. Niiden ei tarvitse heti väistyä tieltä jos tulen kotona ahtaalla käytävällä vastaan. Kaikenlisäksi olen pienikokoinen (148cm) ja kaikki koirankouluttajat sanovat minulle kuinka minun tulee vahvistaa asemaani johtajana. Olen itse haistattanut piutpaut tuommoisille jutuille. Koirani tottelevat minua, koska se on niiden mielestä kannattavaa. En jaa fyysisiä rangaistuksia, vaan jos homma ei toimi, niin ruoka jää saamatta. Uros oli ensimmäinen saksanpaimen mikä minulla on koskaan ollut ja eikä ole ollut mitään ongelmia. Muita uroksia se ei siedä, mutta opetin sen vastaehdollistamisella jättämään muut urokset omaan arvoonsa.

  Reply
  • kesäkuu 27, 2011 at 9:36 pm
   Permalink

   En usko johtajuusteorioihin. On paljon tärkeämpääkin tekemistä kuin pohtia kuka nyt luulee olevansa päällikkö 😉

   Reply

Mitä mielessä?