Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Systemaattinen siedättäminen tarkoittaa sitä, että eläintä tai ihmistä altistetaan pelko tai ahdistusta tuottavalle ärsykkeelle asteittain kasvavasti. Ajatus on se, että hyvin pienet ‘annokset’ pelottavaa ärsykettä eivät vielä aiheuta pelkoa tai ahdistusta; hämähäkki on pelottava, mutta jos se on kymmenen metrin päässä, voin vielä selvitä tilanteesta.

Kun hämähäkkiä tai muuta pelottavaa ärsykettä näytetään toistuvasti kaukaa, siihen siedättyy ja oppii kestämään ärsykettä lähempänä ja lähempänä. Loppujen lopuksi ollaan tilanteessa, jossa hämähäkki lähelläkään ei aiheuta ahdistusta. Usein systemaattista siedättämistä käytetään yhdessä vastaehdollistamisen kanssa, joka tarkoittaa että nähdessämme hämähäkin, meille annetaan suklaata.

Systemaattista siedättämistä voi hyödyntää vaikka yksinolon harjoittelussa. Omistajasta erossa oleminen on ikään kuin hämähäkki, johon pitää altistua asteittain enenevästi. Systemaattinen siedättäminen on todettu jopa tehokkaammaksi tavaksi kouluttaa yksinoloa, kuin vastaehdollistaminen. Eräässä tutkimuksessa omistajat harjoittelivat yksinoloa koirien kanssa, joilla oli jo ongelmia; ne haukkuivat tai tuhosivat paikkoja ollessaan yksin.

Omistajat harjoittelivat 3-4 kertaa päivittäin yksinoloa niin, että he jättivät koiralle ruokaa ja kasvattivat yksinoloajan pituutta asteittain. Jos joku epäonnistui, omistaja neuvottiin palaamaan siihen yksinoloaikaan, joka vielä oli onnistunut hyvin ja jatkamaan eteenpäin.

Harjoittelujakson jälkeen kaikkien koirien ongelmat vähenivät. Kriittiseksi tekijäksi muodostui systemaattinen siedättäminen; sitä omistajat osasivat käyttää ja hyödyntää oikein, ja vaikka vastaehdollistaminen ei joissakin tapauksissa onnistunut, tärkeämpi tekijä oli ajan asteittainen kasvattaminen.

Systemaattinen siedättäminen on helppo käsittää ja toteuttaa. Se on jotenkin kansantajuinen menetelmä.

Butler, Sargisson, Elliffe (2011), The efficacy of systematic desensitization for treating the separation-related problem behaviour of domestic dogs, Applied Animal Behaviour Science 129: 136–145.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?